avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa de timbru pentru efectuarea procedurii ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale

Pentru eliberarea unor copii definitive si irevocabile de pe hotararile judecatoresti, prin care se stabilesc calitatea de mostenitor, masa succesorala, cotele si bunurile ce revin fiecarui mostenitor tribunalul Suceava a spus ca nu este nevoie decit de taxe de 2 lei si timbre judiciare de 0,15 lei. Tribunalul Radauti vrea inca odata sa aplice textul art 8 din legea 276/2009 (adica 3% din masa succesorala) cu toate ca mai am o taxa judiciara de timbru in valoare de 768 lei la o masa succesorala de 10.950.
Care este adevarul pina la urma caci la o simpla adunare pentru 10.950 masa succesorala trebuie sa platesti 1096,5 adica 10% din valoare.
Eliberarea de copii lewgaliuzate dupa hotaririle judecatoresti sau investirea acestora cu formulas executorie nu se taxeaza cu cote procentuale din valoarea obiectului pricinii ci cu taxe fixe.
Si in aceasta situatie ce trebuie sa fac ?
Va prezentati cu copia hotaririlor judecatoresti date in fond si in caile de atac la registratura judecatoriei care a dat prima solutie, respectiv, instanta de fond si inaintati o cerere pentru legalizarea acestor hotariri, care se taxeaza cred ca cu 2 ron si 0,15 ron timbre judiciare. Aceasta vi se poate face fi pe loc fie intr-un timp extrem de scurt, respectiv, o zi sasu 2.In situatia in care doriti si investirea cu formula executorie, taxa cred ca este de 6 ron si 0,30 ron timbru judiciar iar procedura este mai indelungata intrucit instanta trebuie sa verifice hotaririle si sa intocmeasca un dosar,durata este, in orice caz , nu mai mult de 2 saptamini.
M-am prezentat la judecatoria Radauti unde mi s-a spus ca in conformitate cu art 8 din legea 276/2009 pentru prima copie am de plata 3% din masa succesorala iar pentru urmatoarele 2 lei plus timbru judiciar.
As dori un raspuns al unui specialist deoarece vreau sa atac aceasta decizie.
Cu deosebit respect
Cuprinsul textului de lege indicat de functionarul respectiv, este urmatorul :
" 8. La articolul I, dupa punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 71, cu urmatorul cuprins:
"71. La articolul 23 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
«f) în cazul în care instanta de judecata se declara necompetenta, trimitând cauza la un alt organ cu activitate jurisdictionala.»"

Legea taxelor de timbru nr. 146/1997 intr-adevar prevede ca se plateste 3 % din valoarea masei succesorale insa numai in situatia in care nu s-au achitat nici un fel de taxe succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri partaj MMoniq MMoniq Buna, Am vazut pe site un articol referitor la majorarea taxelor judiciare, respectiv taxele pentru partaj (legea nr.276/2009). ... (vezi toată discuția)
Timbraj hotarare succesiune ContSters152027 ContSters152027 am timbrat dezbaterea succesiunii si partajul..pe legea taxelor inainte de modificare cu 19 lei fiecare capat.. azi mie imi pare, pentru legalizare, ca tre' ... (vezi toată discuția)
Taxe succesorale constantin babanau constantin babanau in urama unei hotarari judecatoresti taxele succesorale se achita in mod egal daca sunt doi mostenitori?? (vezi toată discuția)