avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme?

sotia a decedat de curand si a ramas sa se imparta succesiunea mie si celor 2 copiii (majori)ai nostri,problema e ca baietii vor sa faca in asa fel sa imi ia totul si sa scape de mine,spunand ca au mai mare cota de mostenire la apartament decat mine.ce drepturi am eu si ce drepturi au ei?in instanta la impartirea apartamentului ma pot obliga sa-mi vand partea (si invers)?ca exista mari neantelegeri datorita banilor.daca nu cadem de comun acord in legatura cu vanzarea ce e de facut?ma pot obliga in instanta sa vind, sau invers,dupa partaj, ca fiecare sa o ia pe calea lui?
va multumesc din suflet ,anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:49, 26 August 2010
Al cui era apartamentul acesta? (cine era proprietar?)
Era doar al sotiei? (pentru ca il cumparase ea inainte de casatorie, pentru ca il mostenise de ea de la parintii ei...etc.)

Sunteti si dvs. proprietar? (l-ati cumparat impreuna in timpul casatoriei?).

Cota sotului supravietuitor este de 1/4 din mostenire.
Copiii au impreuna 3/4.

Dar e important de stiut din ce. Poate fi 3/4 din tot ap. (daca era doar al sotiei) sau 3/4 din jumatate (daca apartamentul era bun comun).
Daca apartamentul era bun comun, atunci dvs. adunati 1/4 din jumatatea sotiei + jumatatea dvs. in plina proprietate = 5/8 din intregul ap.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
romascanu, moderator
apartamentul era bun comun
In acest caz, doar jumatate din imobil va intra la masa succesorala.
Dar, daca ei vor sa se judece se pot ivi complicatii si sa aveti o cota mai mica decat 1/2 din imobil.
Depinde de mai multe lucruri...printre care si ce vor face ei si cum vor intelege sa se judece.Mai depinde si de sansele lor concrete intrucat procesele se desfasoara pe lucruri concrete nu pe baza de N posibile variante...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
După decesul sotului,pot vinde apartamentul in care am locuit ... Myrr Myrr După decesul sotului,pot vinde apartamentul in care am locuit fara sa fac succesiunea? (vezi toată discuția)