Buna ziua!
Nu stiu daca am accesat bine sectiunea dar am o nelamurire.
Ma numesc Cosmin si fac parte in firma mea din sa zicem comisia de sanatate si securitate in munca, si deci am unele responsabilitati fata de colegii mei.
Legea (publicata in Monitorul Oficial nr. 710 din 18.08.2006 - HG nr. 1028/2006, privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare) spune ca angajatorul trebuie sa asigure ochelari de vedere pentru angajatii care lucreaza la calculator (o zi intreaga sa zicem) si daca acestia au nevoie de asa ceva.
La art. 13 legea zice ca se face un control oftalmologic si daca "este necesar şi dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecţie, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecţie speciale, care să corespundă activităţii respective. art 14". Dar juristul firmei spune ca legea este ambigua iar medicul de medicina muncii spun ca nu stie ce inseamna "dispozitive normale de corecţie" a vederii.
Nelamurirea mea este: La ce se refera legea cand zice "dispozitive normale de corecţie"?
Exista oare alte dispozitive normale de corectie si nu de protectie (adica ecrane pt monitor) decat ochelarii sau lentilele de contact?
VA multumesc anticipat!
Juristul dvs. a fost chiar dragut cand a zis ca e ambigua. Mie mi se pare - ieratata fie-mi exprimarea - ca e data "la plesneala".
Nu numai ca sunt avocat, dar mai am si un astigmatism miopic pentru care fac controale de vreo 30 de ani, si zau daca pricep care o fi diferenta intre un "examen corespunzator al ochilor si al vederii efectuat de o persoana care are competenta necesara" (din art 12) si "examanul oftalmologic". (din art 13).
Cat priveste dispozitivele de corectie ... or fi vrut sa dea o HG care sa mai fie valabila si prin 2050 cand nu se stie ce fel de dispozitive de corectie vor mai fi inventate, asa ca au avut grija sa nu le definesca... momentan.
Ridicati o problema foarte delicata pentru angajator care ii afecteaza cheltuielile si profitul si foarte spinoasa pentru angajat care pe termen lung poate avea subliniez poate avea probleme de vedere.
RASPUNS LA "OCHELERI DE VEDERE CU LENTILE CU REFLEXIE" ( alias dispozitive normale de corectie)
Cred personal ca cei care au probleme de claritate a imaginii ( prezentand prezbitism, miopie, etc.) au deja ochelari. Deci rama si lentilele si le-au cumparat nefiind asigurate prin CAS. Singura lor problema sunt reflexiile ecranelor care pot fi contracarate de lentile de protectie pentru reflexii. Singura lor pretentie de la angajator poate fi diferenta de pret dintre lentilele cu dioptrii simple si cele cu dioptrii cu reflexie care nu este foarte mare. Mai mare daravaua decat ocaua.
Daca angajatul nu prezinta probleme de claritate a imaginii si tine la sanatatea ochilor lui atunci cred ca poate avea pretentia unor ochelari cu lentile de reflexie fara dioptrii (cum am eu cand lucrez la calculator ) cum sunt dotati de ex. sudorii. Dar recomand angajatului sa intrebe angajatorul daca ii asigura. Daca il refuza si vrea sa-si protezeze ochii sa-si cumpere singur. Nu merita sa se angreneze intr-un conflict cu angajatorul care nu-i respecta un drept legal. Daca nu isi gaseste alt loc de munca unde ii sunt respectate integral drepturile nu are decat sa inghita galusca.