Incepand din 2007 sunt angajat cu carte de munca si program normal de 8 ore pe zi. In plus tot din 2007 am un PFA cu Norma de Venit in care realizez venituri independente de actualul loc de munca.
Fiind angajat tot timpul incepand din 2007 si platind ca angajat asigurarile sociale nu am platit nici o asigurare sociala pentru PFA (5,5% sanatate, 0,5% somaj sau 10,5% pensie).
La somaj si la pensii am inteles trebuie sa platesc incepand cu 1 iulie 2010.
Pentru sanatate am inteles ca plata pentru 2010 se face pana pe data de 25 ianuarie 2011. Cei de la casa de asigurari or sa ma puna sa platesc sanatatea indepand de la data cand a fost creat PFA-ul (inceputul anului 2007) , conform Legii din 2006, Art. 257 (3) - "(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.".
Ce vreau sa va intreb este daca exista prevederi de care pot sa beneficiez pentru a nu plati asigurarile de sanatate, macar pentru perioada de dinainte de 1 Iulie 2010 (intre data cand am infiintat PFA-ul in 2007 si 1 Iulie 2010).
REFERITOR LA:
"Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare sunt salarit bugetar ,si pe langa serviciu mi-am infiintat o I.I. (p.f.a.)suntem obligati sa platim asigurarile de sanatate a doua oara ? daca puteti astept raspuns pe flor_arts@yahoo.com "
RASPUNS:
Da, sunteti obligati sa platiti asigurarile de sanatate atat pentru veniturile din salarii cat si pentru veniturile din activitati independente (II) . Cota de contributie individuala este de 5,5% aplicata la venitul net obtinut din II.
BAZA LEGALA:
Legea 95/2006, art.257.
PRECIZARE (RECTIFICARE):
forma:
" dupa 01 iulie 2010, dobanzi de 0,05%/zi si penalitati 5% 30-60 zile si 15% peste 60 zile)" este eronata ,
forma corecta este:
" dupa 01 iulie 2010 , dobanzi 0,05%/zi si penalitati 5% 31- 90 zile si 15 % peste 91 zile"
Baza legala:
Conform OUG 39/2010, incepand cu data de 01 iulie 2010, dobanzile si penalitatile datorate pentru plata cu intarziere a impozitelor si contributiilor este urmatoarea:
- dobanzi 0,05% pe zi;
- penalitatii:
0% din suma datorata in primele 30 de zile de la scadenta;
5% din suma datorata pentru intarzieri de 31-90 de zile de la scadenta;
15% din suma datorata pentru intarzieri mai mari de 91 de zile de la scadenta.
Penalitati sanatate
adimicu
Buna ziua,
Imi puteti spune ce procent de penalitate se aplica pe zi, pentru neplata la timp a asigurarrlor de sanatate pe trim. I si II pe anul 2010?
Eu ... (vezi toată discuția)
Penalitati cass
radu1838
Buna ziua. Sunt fost PFA si am primit recent o notificare de la CASS pentru achitarea obligatiilor restante 2005-2009. As dori sa stiu la cat se ridica ... (vezi toată discuția)
Penalitati
cnete
ce penalitati de intarziere se platesc de catre persoanele juridice, daca TVA-ul si impozitul se platesc mai tarziu cu30,60 sau 90 zile. Multumesc! (vezi toată discuția)