avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contract comodat PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contract comodat PFA

Buna ziua!
Sunt PFA (neplatitor de TVA) de f. putin timp si am cateva intrebari. Va rog sa ma ajutati:
1) Care sunt normele care reglementeaza activitatea de PFA?
2) Trebuie sa am un cont bancar separat pe numele de PFA XYZ, sau este suficient sa fie contul pe numele meu si sa fie utilizat doar pentru plati pt PFA?
3) Care sunt normele de reglementare ale contractelor de comodat? Daca eu vreau sa platesc doar factura la cablu si internet si convin asta in scris cu proprietarul, voi fi penalizata pentru ca nu platesc un procent din celelalte utilitati?
4) Daca factura de la utilitati este pe numele proprietarului (care locuieste si el in imobil), cum demonstrez ca eu am platit respectiva suma? Voi trece factura in contabilitatea mea, insa nefiind pe numele meu, este suficient sa mentionez “achitat in baza contractului de comodat”?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 22:43, 29 August 2010
Activitatea PFA este reglementata de Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008.
Contractul de comodat este reglementat de Codul civil art. 1560-1575. Daca nu are contoare separate puteti sa stipulati in contractul de comodat cum se va face plata utilitatilor. Dupa inregistrarea PFA la registrul comertului puteti sa va deschideti cont bancar pe aceasta entitate.
Multumesc pt raspuns, insa am consultat codul civil. acolo nu se precizeaza cat din cheltuiala se datoreaza precis de catre comodatar. eu sunt traducator autorizat- folosesc practic calculatorul. din acest motiv, as dori sa platesc doar conexiunea la internet si eventual, o cota-part la electricitate si proprietarul este de acord. sunt obligata sa platesc o cota-parte din toate cheltuielile (intretinere, eletricitate si internet) sau pot sa stabilesc prin act aditional la contract ce platesc efectiv? imi cer scuze, dar tot nu sunt lamurita, avand in vedere faptul ca am citit pe un forum ca se imparte cheltuiala in functie de camere- dar nu am vazut nicaieri in codul civil stabilt acest lucru.
CONFORM HG 44/2004 , normele la CF, pct.38:
Sunt cheltuieli deductibile şi cele efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea spaţiilor folosite pentru desfăşurarea afacerilor chiar dacă documentele sunt emise pe numele proprietarului, şi nu pe numele contribuabilului.
multumesc pt raspuns. mai ma o problema: mi-am achizitionat o imprimanta ca mijloc fix (valoare 300 RON) , insa nu pe numele PFA, ci pe numele meu ca persoana fizica. cum o decontez? fac dispozitie de plata de la PFA catre mine pt valoarea imprimantei? + daca e in val de 300 RON trebuie amortizata sau e ok sa o deduc intr-o singura luna?
Imprimanta nu este mijloc fix ci obiect de inventar. Documentul trebuie sa fie emis pe PFA pentru a deduce cheltuila facuta.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile julyana2010 julyana2010 Ca PFA cu cod CAEN 9512- repararea echipamentelor de comunicatii imi pot procura o imprimanta si materiale consumabile, pe langa echipamentul necesar? Pot fi ... (vezi toată discuția)
Chiria cheltuiala deductibila Aliman Alexandra Aliman Alexandra Buna ziua, Sunt inregistrata PFA in Brasov si imi desfasor activitatea la Bucuresti. In Bucuresti locuiesc in chirie cu o persoana cu acelasi statut de PFA ... (vezi toată discuția)
Mijloc fix sau ob. de inventar? adisaguaro adisaguaro Buna! Firma X a cumparat o imprimanta cu val. peste 1800 lei care o foloseste pt. desf. activitatii. A mai cumparat odata cu imprimanta niste tavite pt. ... (vezi toată discuția)