Buna ziua!
Sunt PFA (neplatitor de TVA) de f. putin timp si am cateva intrebari. Va rog sa ma ajutati:
1) Care sunt normele care reglementeaza activitatea de PFA?
2) Trebuie sa am un cont bancar separat pe numele de PFA XYZ, sau este suficient sa fie contul pe numele meu si sa fie utilizat doar pentru plati pt PFA?
3) Care sunt normele de reglementare ale contractelor de comodat? Daca eu vreau sa platesc doar factura la cablu si internet si convin asta in scris cu proprietarul, voi fi penalizata pentru ca nu platesc un procent din celelalte utilitati?
4) Daca factura de la utilitati este pe numele proprietarului (care locuieste si el in imobil), cum demonstrez ca eu am platit respectiva suma? Voi trece factura in contabilitatea mea, insa nefiind pe numele meu, este suficient sa mentionez “achitat in baza contractului de comodat”?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Referitor la faptul daca imprimanta in valoare de 350 lei este sau nu mijloc fix
DEFINITIE MIJLOC FIX:
Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizează ca atare şi îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are o valoare de intrare mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului. Această valoare poate fi actualizată anual, în funcţie de indicele de inflaţie;
b) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
Conform HG nr. 105 din 31 ianuarie 2007 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, art.1 valoarea minima de intrare a unui mijloc fix este de 1800 lei.
CONCLUZIE:
Imprimanta dvs. nu poate sa fie considerata mijloc fix deoarece ar trebui sa indeplineasca 2 conditii:
- valoare de intrare mai mare de 1800 lei (RON);
- durata normala de utilizare mai mare de un an.
Iar valoarea de intrare a imprimantei este de 350 lei.
PRIN URMARE: aceasta imprimanta in valoare de 350 lei nu este un mijoloc fix.