avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

As dori sa stiu care este legislatia care se aplica pt indemnizatia de crestere a copilului. La ce interval de la intrarea in concediu de maternitate se acorda indemnizatia?

Puteti sa ma ajutati cu un raspuns?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:23, 27 August 2010
OUG 148/2005 , actualizata .
Art. 10 OUG 148/2005
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).
(2) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 4 alin. (1) lit. a) se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul.
(3) Pentru fractiunile de luna, cuantumul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se stabileste proportional, in functie de numarul zilelor calendaristice din luna respectiva pentru care acestea se cuvin si se acorda.

Deci nu faceti confuzie intre concediul de maternitate si concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil crysstyle crysstyle Dupa cat timp de la nastere se depune dosarul ptr indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani Luminitav Luminitav Buna seara, Am o fetita de 8 luni si nu mi-am luat pana acum concediul pt crestere al copilului. Practic am beneficiat doar de concediul postnatal dupa care ... (vezi toată discuția)
Ccc buburuza22 buburuza22 buna seara! Am o nelamurire cu privire la concediul de crestere a copilului pana la 2 ani. Cand se depun actele, dupa terminarea concediului postnatal sau ... (vezi toată discuția)