Buna ziua.
Locuiesc intr-o casa cu curte comuna cu suprafata de 450 mp, impreuna cu o alta familie.
La momentul actual, vecinii ne-au actionat in justitie pentru a putea imparti curtea comuna. (Nu stiu daca au cerut iesirea din indiviziune). Cu aceasta ocazie au aflat insa ca noi avem 56% din curtea comuna si nu ei cum se credea.
In aceasta situatie nu le convine impartirea corecta a curtii 56% pentru noi si 44% pentru ei. Aceasta situatie este consecinta directa a faptului ca au facut cu 2-3 ani in urma o constructie neautorizata, fara acordul nimanui si practic si-au marit casa cu 50%, pe spatiul comun, ceea ce le-a redus cu 60% spatiul verde ce li s-ar cuveni. Pe de alta parte acum au tupeul sa sustina ca spatiul era deja construit (era un cotet pentru gaini care evident nu locuiau in nici o casa).
In aceste conditii, deoarece ei au inaintat actiunea in justitie, se razgandesc si probabil renunta. Rezolvarea ar fi ca noi sa cerem iesirea din indiviziune? In acest caz cum se face impartirea curtii? Cine hotaraste cat se cuvine fiecarei familii? Se respecta proportia din cartea funciara sau, deoarece ei au facut aceasta constructie noua, desi ilegala, judecatorul ar putea hotara sa le revina mai mult de 44%? In extrasul de carte funciara nu exista nici o harta din care sa se vada cat era construit initial si nu stiu cum putem dovedi in caz de nevoie ca acea constructie nu exista.
Pe de alta parte, am voie sa plantez gard viu la distanta de 50 cm de ‘hotar’ ca exercitare a dreptului de folosinta a 56% din spatiul comun al curtii?
Sugestia mea este sa cereti iesirea din indiviziune in instanta. Acolo se va numi un expert si dvs, sa aveti un expert parte , adica un consilier personal care va asista intocmirea raportului de expertiza pentru a nu iesi defavorizat. Se va intocmi acest raport luandu se in calcul actele si situatia existenta. Daca nu au autorizatie de constructie acest lucru va va fi de folos. Nu au cum sa primeasca mai mult decat au. Nu cred ca are rost sa incepeti un razboi al nervilor cu plantat sau nu arbusti la ce distanta.Apropo acestia nu trebuie sa aiba radacini sau frunze care se apropie de gardul imaginar daca vreti sa va conformati legii. In alta ordine de idei , nu rezulta daca este posibil partajul in natura , adica , daca exista fizic posibilitatea de a imparti curtea pe din 2.Daca da , odata sentinta definitiva si executorie puteti sa va exercitati linistit drepturile de proprietar fara alte stresuri. Aveati un an la dispozitie sa sesizati ca au executat lucrari fara autorizatie. Daca n ati facut o , pentru asta nu mai puteti initia o actiune.
Intr-adevar, in cadrul actiunii inaintate de vecini, un topograf a facut masuratori si noi nu am avut consilier, cum spuneti dumneavoastra. Rezultatul a fost in favoarea vecinilor care au primit 54% din suprafata fata de 44% cat ar fi corect. Aceasta a fost propunerea specialistului cu care noi nu am fost de acord, deoarece se poate mari suprafata noastra. Din nou, nu ar fi nici oproblema daca nu s-ar fi facut acea constructie ce ingradeste mult accesul lor in gradina lasand un spatiu de trecere de 1,5-2m in loc de 6m sau mai mult.
Nu consider ca este corect sa fim penalizati noi pentru greseala lor. Cu toate acestea, vecinii sustin ca nu se poate imparti curtea fara acordul lor, adica ori le dam mai mult spatiu decat au ori nu se face nimic. Putem fi obligati prin sentinta sa le vindem parte din curte?
In cadrul procesului se imparte tot terenul nu doar curtea. Fiecare are atat cat scrie in act. Aveti cadastru? Ati putea fi obligata sa i vindeti o parcela daca asa ar sta situatia pe teren , nu stiu exact configuratia , insa in aceasta situatie , prin expertiza trebuie sa se stabileasca un pret la valoarea de piata. Parerea mea este sa lamuriti acum problema si sa nu o lasati sa treneze ca sa nu va treziti si cu alte constructii executate .Chiar si fara autorizatie , odata ridicata constructia , daca nu va opuneti , inseamna ca e un constructor de buna credinta si va dobandi si drepturi (nu mai intru acum in detalii). incepeti prin a cauta expertul si apoi un avocat care sa va reprezinte interesele.