Buna,
Am o problema: unei persoane i s-a desfacut in mai 2005contractul individual de munca cu art. 61 lit.a , ca urmare a unui act aditional prin care se obliga sa ramana in cadrul firmei timp de 5 ani. Acest act aditional a fost incheiat in urma participarii la un curs de specializare de 5 zile, curs achitat de catre angajat. De mentionat faptul ca firma nu a realizat ancheta disciplinara inainte de a desface contractul de munca.Intrebarea mea este daca firma mai poate fi actionata in instanta ptr. a se schimba articolulu cu care a fost incheiat contractul de munca; s-ar putea invoca facptul ca persoana nu contesta incetarea contractului ci doar articolul cu care acesta a fost incheiat? Credeti ca exista "o solutie" avand in vedere ca a fost depasit termenul legal de 30 zile?
Multumesc.
Sincer nu am inteles mare lucru.
Persoana a contestat in justitie desfacea CIM in termenul de 30 zile de la luarea la cunostinta a deciziei de concediere?
Persoana a depus o cerere de incetare CIM sau demisie?
Te rog sa prezinti mai clar situatia.
Legea prevede sancţiunea nulităţii absolute pentru nerespectarea procedurii cercetării disciplinare prealabile (articolul 267 din Codul muncii) sau pentru neincluderea în decizia de sancţionare a elementelor prevăzute la articolul 268.
Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat în instanţă în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării deciziei (articolul 268, alineatul (5)).
Avem următoarea problemă: cât de absolută mai e nulitatea prevăzută de lege, dacă termenul de contestare a deciziei este de 30 de zile şi titularul acţiunii e doar salariatul?
Înclin să cred că dreptul de a cere unei instanţe constatarea nulităţii absolute a unui act continuă să se supună regulilor de drept comun privind nulităţile - este vizată însăşi validitatea actului -, în timp ce dreptul de a contesta decizia angajatorului, în condiţiile în care aceasta este validă (a fost emisă legal), se stinge după termenul prevăzut.
Acum, în cazul concret, ţinând cont şi de cele de mai sus, în instanţă s-ar putea cere constatarea nulităţii absolute a deciziei de sancţionare (evident, trebuie să fie aduse probe clare), dar nu şi schimbarea temeiului legal al sancţionării (ce ţine de sfera contestaţiei, la care s-a stins dreptul).
Corect.
Eu nu am inteles bine de ce angajatorul doreste sa schimbe articolul cu care a dispus incetarea CIM daca ea nu este contestat de salariat.
Chit ca decizia asa cum este emisa este lovita de nulitate, daca salariatul nu cere constatarea nulitatii ei........?
Cred ca ceva imi scapa.
Buna,
Scuze daca nu am descris clar problema, dar nu angajatorul este cel care contesta decizia(art. cu care a fost desfacut contractul de munca) ci angajatul.