avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract de intretinere sau curator?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract de intretinere sau curator?

buna ziua,am urmatoarea intrebare:am in intretinere o batrina de 88 de ani,nevazator de grad 1,cu pensie de invaliditate cu asisternt personal.am vrut sa trec pensia de invaliditate pe card(deocamdata nu sunt inscrisa eu ca asistent eu fiind in crestere copil).la banca mia cerut un act din care sa reiasa relatia pe care o am eu cu batrina(matusa mea).mam dus la notar care ma indrumat sa fac la primaria de care apartine batrina o dispozitie de curator.daca fac acest act pot ulterior sa fac un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? se poate face acest contract avand in vedere handicapul batrinei?
Cel mai recent răspuns: ioanaDD , utilizator 17:48, 18 Septembrie 2010
Raspunsul meu:Alta branza in alta traista.
Dispozitia de curatela vi se va da doar pt a trece pensia de invaliditate pe card .
Pentru un contract de intretinere trebuie emisa alta dispozitie care in mod normal ar trebui sa fie ulterioara punerii sub interdictie in instanta. Avand in vedere handicapul batranei (nevazator) nu cred ca se poate pune problema punerii sub interdictie.
s_mari a scris:

Dispozitia de curatela vi se va da doar pt a trece pensia de invaliditate pe card .
Pentru un contract de intretinere trebuie emisa alta dispozitie care in mod normal ar trebui sa fie ulterioara punerii sub interdictie in instanta. Avand in vedere handicapul batranei (nevazator) nu cred ca se poate pune problema punerii sub interdictie.

Chiar si asa.
Pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu este nevoie sa puneti sub interdictie persoana in cauza. Intrebati un birou notarial de ce aveti nevoie. Curatela se va institui in vederea incheierii acestui contract avand in vedere varsta, si nu avand in vedere handicapul.
maglas a scris:

s_mari a scris:

Chiar si asa.
Pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu este nevoie sa puneti sub interdictie persoana in cauza. Intrebati un birou notarial de ce aveti nevoie. Curatela se va institui in vederea incheierii acestui contract avand in vedere varsta, si nu avand in vedere handicapul.

Dispozitie de curatela in vederea instrainarii de bunuri se poate da in baza - prevederile art.146 si 147 raportate la art.129 si 130 din Codul Familiei . Va rog sa explicati pentru ce motiv si-ar asuma primaria raspunderea imputernicirii altcuiva de a instraina bunurile batranei? Nu trebuie sa existe cel putin un certificat medico-legal in care sa se specifice ca batrana nu are discernamant? Notarul intradevar o sa ceara dispozitia de curatela pt ca astfer el nu are nicio raspundere insa secretarul uat va aviza dispozitia ?!

1.Din moment ce nu este pusa sub interdictie poate semna actele la notar fara probleme. Deci nu vad de ce trebuie pusa sub interdictie. Bunurile si le instraineaza singura.
2.Primaria nu imputerniceste pe nimeni, doar nu dispune de proprietatea privata. Totusi, asa cum precizati si dumneavoastra, dispozitia de curatela se cere pentru reprezentare (formalitate), intotdeauna pentru persoanele in varsta. Nici un notar nu va incheia acte ale unui varstnic fara aceasta.
3.Certificat medico-legal cere (de aceea am spus sa intrebe un notar), dar nu pentru punerea sub interdictie, ci pentru a dovedi ca are discernamant.
4.Notarul va purta raspunderea pentru actele sale, iar secretarul pt. intocmirea si avizarea dispozitiei, care, asa cum va specificam, e de-a dreptu obligatorie vazand varsta persoanei. Aceasta curatela se instituie pentru a proteja drepturile persoanei vartnice, nu pentru a semna in numele ei, respectiv pentru a nu se manari contractul. De, mai multe urechi, mai multi ochi etc.
maglas a scris:

1.Din moment ce nu este pusa sub interdictie poate semna actele la notar fara probleme. Deci nu vad de ce trebuie pusa sub interdictie. Bunurile si le instraineaza singura.
.....

Daca bunurile si le instarineaza singura de ce trebuir dispozitie de curatela prin care sa o reprezinte altcineva ?!!! Instituţia curatelei este consacrată în Capitolul III,art.152-157Codul familiei. In art. 152 se stipulează cazurile in care se instituie curatela si anume:
a. daca din cauza bătrâneţii, a bolii, sau a unei infirmităţi fizice, o persoana, deşi capabila, nu poate personal sa îşi administreze bunurile si sa îşi apere interesele in condiţii mulţumitoare si din motive temeinice nu-si poate numi un reprezentant;

Alte discuții în legătură

Curatela Fundatia Bucurie Fundatia Bucurie Am o fiica de 28 ani incadrata in gradul grav de handicap . Sotia mea este asistentul personal care o ingrijeste . Fiica mea este membru intr-o fundatie ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului de proprietate plesa plesa Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei. Notarul a solicitat numirea mamei in ... (vezi toată discuția)
Cine are drept la mostenire? sau intra in propietatea primariei ? andryzs andryzs Buna ziua Cea ce va prezint este un caz special. Doua femei in varsta de 32 respectiv 26 de ani, orfani (mama,tata mort) ,cele doua femei se incadreaza in ... (vezi toată discuția)