avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract de intretinere sau curator?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract de intretinere sau curator?

buna ziua,am urmatoarea intrebare:am in intretinere o batrina de 88 de ani,nevazator de grad 1,cu pensie de invaliditate cu asisternt personal.am vrut sa trec pensia de invaliditate pe card(deocamdata nu sunt inscrisa eu ca asistent eu fiind in crestere copil).la banca mia cerut un act din care sa reiasa relatia pe care o am eu cu batrina(matusa mea).mam dus la notar care ma indrumat sa fac la primaria de care apartine batrina o dispozitie de curator.daca fac acest act pot ulterior sa fac un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? se poate face acest contract avand in vedere handicapul batrinei?
Cel mai recent răspuns: ioanaDD , utilizator 17:48, 18 Septembrie 2010
dvs de fapt vreti sa obtineti casa. nu?
a. daca din cauza bătrâneţii, a bolii, sau a unei infirmităţi fizice, o persoana, deşi capabila, nu poate personal sa îşi administreze bunurile si sa îşi apere interesele in condiţii mulţumitoare si din motive temeinice nu-si poate numi un reprezentant;

Stimata s_mari, am participat la destule acte notariale astfel incat sa va spun ca:
1.Curatorul semneaza ca si reprezentant al U.A.T in cazul in care persoana nu este pusa sub interdictie.
2.Aceasta curatele se instituie tocmai datorita batranetii, lipsei de scolarizare etc. Curatorul are mai mult rol de a fi o parghie de siguranta in acest caz.
Credeti-ma, daca doriti va trimit in privat cateva modele de dispozitie, pentru cazuri diferite.
maglas a scris:

Stimata s_mari, am participat la destule acte notariale astfel incat sa va spun ca:
1.Curatorul semneaza ca si reprezentant al U.A.T in cazul in care persoana nu este pusa sub interdictie.
!!!? Pe ce se bazeaza aceasta afirmatie a dv? Reprezentant al UAT intr-un contract de vanzare cumparare intre persoane fizice?
Instituirea curatelei pentru persoana capabilă


Acte necesare:

Acte necesare pentru persoana solicitantă:
1. Cerere de instituire a curatelei;
2. Carte de identitate;
3. Certificat de naştere;
4. Certificat medico-legal din care să rezulte discernământul persoanei;
5. Certificat de căsătorie;
6. Sentinţă de divorţ investită cu formulă definitivă şi irevocabilă (dacă este cazul);
7. Certificat de deces (soţ, soţi, copii sau părinţi) dacă este cazul;
8. Adeverinţă de venituri sau cupon de pensie;
9. Acte de proprietate (extras C.F. valabil 30 de zile de la data emiterii);
10. Certificat de încadrare într-un grad de handicap (dacă este cazul);
11. Alte documente care pot veni în sprijinul cererii;
Curatela persoanelor capabile
Trebuie aratat ca instituirea ei nu aduce nici o atingere capacitatii de exercitiu a celui aflat sub curatela. Curatorul actioneaza ca un reprezentant al persoanei aflate sub curatela si ca urmare trebuie sa se conformeze instructiunilor date de catre cel aflat sub curatela, iar atunci cand acela nu se afla in masura, trebuie sa se conformeze instructiunilor autoritatii tutelare.
Curatela persoanelor capabile se instituie doar cu consimtamantul celui reprezentat, iar in raporturile intre persoana aflata sub curatela se aplica, prin asemanare, regulile de la contractul de mandat.
Principalele cazuri de instituire a curatelelor persoanelor capabile sunt prevazute de art. 152, lit. a, b, d si e din Codul familiei.
Curatela se instituie pentru ocrotirea unei persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu poate personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apereinteresele in conditii multumitoare. Ea se instituie la cerere sau din oficiu, dar cu consimtamantul celui reprezentat. Curatela nu aduce atingere capacitatii celui reprezentat si este supusa acelorasi reguli care guverneaza mandatul. Curatela, fiind institutie de ocrotire juridica a intereselor unei persoane, se poate institui pentru ocrotirea intereselor unei persoane in varsta, capabile, minorului, cu capacitatede exercitiu restransa, a celor lipsiti de capacitate de exercitiu, precum si in alte cazuri cand persoanele se afla in nevoie (ex. curatela surdomutului, a persoanei ce urmeaza sa fie pusa sub interdictie etc)

Reprezentant al UAT ca si Autoritate Tutelara. Normal ca reprezinta interesele celui aflat sub tutela. Dar, la persoanele capabile este mai mult o formalitate.


multumesc ptr informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela Fundatia Bucurie Fundatia Bucurie Am o fiica de 28 ani incadrata in gradul grav de handicap . Sotia mea este asistentul personal care o ingrijeste . Fiica mea este membru intr-o fundatie ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului de proprietate plesa plesa Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei. Notarul a solicitat numirea mamei in ... (vezi toată discuția)
Cine are drept la mostenire? sau intra in propietatea primariei ? andryzs andryzs Buna ziua Cea ce va prezint este un caz special. Doua femei in varsta de 32 respectiv 26 de ani, orfani (mama,tata mort) ,cele doua femei se incadreaza in ... (vezi toată discuția)