avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

programul de la firma la care lucrez e de 8 ore/zi dar se respecta doar in acte, deoarece programul lor se prelungeste cu 4 ore sau chiar cu 6 ore depinde de interventia pe care o au.Se poate ca acest numar de oresa fie trecut in sectiunea de ore suplimentare si cum se platesc ele? Daca da , cum trebuie procedat, se face un aditional care se duce la itm pt ai fi operat pe carnetul de munca?B-)
Cel mai recent răspuns: gabi_man74 , utilizator 09:13, 31 August 2010
Munca prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal, este considerată muncă suplimentară.

Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară este de 100% din salariul de bază.
daca se acorda acest spor de 100%, banuiesc ca trebuie facut un act, avand in vedere ca in contractul de munca al angajatului nu este prevazuta munca suplimentare.
1. In CIM nu se trec orele suplimentare, daca se efectueaza ele se platesc conform Codului muncii, asa cum v-a spus colegul meu, @freeelis.
2. Nu se face act aditional la CIM cu orele suplimentare. Ele se trec in statul de plata, se platesc si se comunica la Casa de Pensii, de catre angajator, prin declaratiile lunare nominale.
Buna ziua, am si eu rugamintea de a ma ajuta intr-o problema legata de orele suplimentare, ex: la o institutie de stat, un conducator auto pleaca in delegatie la bucuresti, sta trei zile (in aceasta perioada beneficiaza de diurna) la intoarcere pretinde liber, cum se calculeaza liberul pe care il solicita ? mentionez ca cei de la resurse umane m-au informat ca nu se pot plati ore suplimentare. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare cu forta lory78 lory78 Poate cineva sa ne oblige sa stam peste programul de lucru amenintandu-ne ca ne da afara daca se afla ca nu suntem dispusi intotdeauna (eu as spune)....sau nu ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)