avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate versus garantarea utilitatilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate versus garantarea utilitatilor

Imobil de 6 camere construit in anul 1950 deservit de o fosa septica si un sistem de canalizare a fost vindut partial(respectiv 3 camere) in anul 1980, efectuandu-se delimitarea proprietatii. In prezent in imobilul vandut locuieste o familie care foloseste utilitatile vechi iar in celelalte 3 camere locuiesc mostenitorii vanzatorului.care de altfel se folosesc de aceleasi utilitati fosa septica si racordul la apa fiind amplasate efectiv pe proprietatea acestora.

Contractul de vanzare-cumparare este un contract vechi si simplu si nu face referire la utilitati sau modul de separare a acestora.

Acceptarea mostenirii nu a facut referiri la aceste aspecte

Imobilul fiind o casa in oras poate beneficia de racord la canalizarea publica iar mostenitorii doresc sa renunte la fosa septica pe care o vor desfiinta. Racordul la reteaua de apa parcurge partea lor de casa si a afectat un perete provocand igrasie.

Aceasta stare de fapt dureaza de foarte multi ani iar proprietarii terenului unde se afla utilitatile doresc ca ceilalti proprietari sa nu se mai foloseasca de acestea si sa-si amenajeze altele pe terenul lor.

Intrebarea se pune daca proprietarii(mostenitorii) partii de imobil unde se afla atat fosa septica cat si racordul la reteaua de apa pot oricand in calitate de proprietari sa dispuna de dreptul lor ca aceste utilitati care deservesc si vecinii din cealalta parte de imobil sa fie sistate.

Daca da, este nevoie de o notificare prealabila si ulterior de sesizarea instantei iar daca nu de ce

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bogdan Cristian , Consilier juridic 21:24, 28 August 2010
Este indicat sa se notifice anterior o asemenea intentie, iar in caz de raspuns nefavorabil sa de neraspuns sa se actioneze in instanta in temeiul obligatieie de a face
O notificare cu un termen rezonabil sa zicem 2 luni, iar daca nu-l respecta se adreseaza instantei direct sau trece la debransarea efectiva?

Consideri ca pentru a arata buna intentie este necesar demersul in instanta si ulterior in baza unei hotarari judecatoresti sa treaca la debransare sau sa execute debransarea si atunci poate fi chemat in judecata sau reclamat putand sa se apere doar cu notificarea prealabila?

Multumesc pentru sfat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere ciprian_2003 ciprian_2003 Buna ziua , am castigat in instanta un drept de servitute de 1,50 m pe terenul fratelui meu . Dupa aproximativ 3 ani l-am executat silit deoarece acesta nu imi ... (vezi toată discuția)
Cale de acces cu proprietar-buna ziua, sunt proprietarul unui apartament aflat într-o curte ... Siri.CV Siri.CV Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament aflat într-o curte comuna, acest apartament face parte dintr-o clădire care are in total 4 apartamente, calea ... (vezi toată discuția)
Dezvoltator racordare energie electrică imobil credit ipotecar Ion Oana M. Ion Oana M. Bună ziua. Suntem în proces de achiziție a unui imobil (casă și curte). A fost achitat avansul, urmând ca restul sumei să fie plătit prin credit ... (vezi toată discuția)