Ca medic, profesie liberala, daca am facut in luna august cheltuieli deductibile limitat, le-am inregistrat in RJIP si in fisa de operatiuni diverse pentru cheltuielile deductibile limitat, cum calculez baza de calcul pentru CAS si Somaj tinand cont de faptul ca numai la sfarsitul anului pot calcula plafonul pentru respectiva cheltuiala deductibila?
Ord 58 nu zice nimic de regularizare. Probabil vor veni cu o completare.
Momentan stim ca se platesc contributiile de somaj( 0.55%) si CAS ( 10.5%) la profitul realizat lunar . Daca luna viitoare veti avea pierdere, veti face declaratii cu "0" si nu veti avea nimic de platit.
Normal ar fi sa se faca regularizare la sf. de an iar contributia anuala platita sa nu fie mai mica decat cea aferenta salariului minim pe ec. (daca nu aveti cumva si contract de munca la vreo societate) pt a putea beneficia de asigurarile respective ( pensii si somaj).
La sanatate se poate plati trimestrial la nivelul salariului minim pe ec., iar la sf. de an se face regularizarea pe baza deciziei de impunere primita de la Fin.
Daca gresesc, va rog sa competati ...
Nu gresiti, decat poate la procentul de somaj care este 0,5%, dar problema mea e alta.
Am platit contributia la CMR in luna august si aceasta e deductibila in limita a 5% din venitul anual brut.
Ori eu nu pot afla cat inseamna 5% din venitul anual brut realizat decat la sfarsitul anului, deci nu pot stii acum cat din respectiva cheltuiala pot scadea luna aceasta pentru a afla baza de calcul a contributiilor la pensii si somaj.
Am trimis mailuri si la ANAF si la AMOFM si la CNPAS. Nimic pana acum. Vineri ma duc in vizita pe la ei. Poate pana pe 25 septembrie aflu ceva.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.