avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... deductibilitate contributie obligatorie colegiul ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

deductibilitate contributie obligatorie colegiul medicilor

Buna ziua,
- conform codului fiscal , art 48 al 5 lit " n) cheltuielile reprezentând contribuţiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizaţiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, în limita a 5% din venitul brut realizat."
- conform art 43 din OMFP 1040/2004 :" Evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, in functie de natura lor, astfel:
- cheltuielile reprezentand contributiile profesionale obligatorii datorate asociatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
Doresc sa va intreb, care dintre variante este corecta, in conditiile in care neplata cotizatiei duce la suspendarea dreptului de libera practica, deci e obligatorie?
Daca se deduce doar 5 % cum calculez efectiv? Astept sfarsitul anului, vad brutul si aplic 5%? Cotizatia o platesc lunar si nu stiu cum sa procedez...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 16:58, 19 Mai 2012
- cotizatia o platiti luar si o inregistrati in RJIP si in fisa de operatiuni diverse pentru plata contributiei profesionale (aceasta fiind un tip de cheltuiala deductibila limitat - OMFP 1040/2004)
- la finalul anului calculati venitul brut si calculati totalul din fisa de operatiuni diverse privind contributia profesionala
- daca 5% din venitul brut reprezinta o suma mai mica decat suma totala platita ca si contributie profesionala scadeti din venitul brut cei 5% pentru a obtine venitul net (alaturi de celelalte cheltuieli deductibile pe care le aveti)
- daca cei 5% reprezeinta o suma mai mare ca suma totala platita ca si contributie profesionala atunci scadeti intreaga suma din venitul brut pt obtinerea venitului net

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare plata impozit pe venit si sanatate vali7111 vali7111 Buna ziua. Plata impozitului de 16% pentru veniturile obtinute din activitatea PFA poate fi inregistrata in \"registru pe venituir si plati\"?Dar cei 5,5 % ce ... (vezi toată discuția)
Nelamurire amortizare pfa Inter2001 Inter2001 Va rog sa-mi spuneti daca, atunci cand se impune amortizarea in cadrul achizitionarii unui PC pentru o PFA procedati astfel: - achizitionati PC-ul - il treceti ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea cheltuielilor deductibile partial (pfa) si calculul venitului total Mickaela Mickaela Buna ziua, Ma poate informa cineva cum trebuie inregistrate in Registrul jurnal de incasari si plati ptr. PFA-uri cheltuielile deductibile partial (cum sunt ... (vezi toată discuția)