avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accident cu victima =dupa cat timp nu se mai poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accident cu victima =dupa cat timp nu se mai poate constitui parte in proces civil

-doresc sa stiu in cat timp victima poate intenta proces impotriva mea ?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:23, 16 Septembrie 2016
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare.
Constituirea ca parte civila nu e totuna cu depunerea plangerii penale .
Plangerea penala se poate depune in termen de 2 luni de la data la care victima a luat cunostinta de identitatea faptuitorului .


:offtopic:
Ptr intrebari suplimentare legate de speta dvs , nu mai deschideti topicuri distincte , puteti posta in continuare , deoarece aveti optiunea Raspunde .
Nu am inteles dupa cat timp nu se mai poate constitui parte in proces civil? Toata viata poate face asta impotriva ta dupa un accident sau exista precizat un termen?
Termenul de introducere a plângerii prealabile

Art. 296. -

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.

(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.
In 29 August 2010 termenul de introducere a plângerii prealabile era de 2 luni, raspunsul fiind corect conform art. 284 vcpp.

@cameliaagafia,Articolul 20 - Constituirea ca parte civilă
(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.

(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.


Acţiunea la instanţa civilă se introduce fie in termenul general de prescriptie de 3 ani, fie in termenul special prevazut in textul art 1394 Cc - Prorogarea termenului prescripţiei
În toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt supus de legea penală unei prescripţii mai lungi decât cea civilă, termenul de prescripţie a răspunderii penale se aplică şi dreptului la acţiunea în răspundere civilă.
Daca nu avem parte penala dupa accident, in 3 luni poate totusi deschide proces civil? Am inteles bine?

sau trei ani?



[edit : conexare mesaje succesive]
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Cauze de nepedepsire GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Care sunt cauzele de nepedepsire la care se face referire în art. 16 alin. (1) lit. h) din NCPP? (vezi toată discuția)
Renuntare plangere pey pey se poate renunta la plangere penala pt agresiune fizica si amenintare cu moarte in instanta la judecatorie (vezi toată discuția)
Dosar vătămare corporala Balhas Balhas Buna ziua,am mai scris acum ceva timp despre problema mea,pe scurt accident rutier cu soția vătămată corporal (12-14 zile de îngrijiri medicale) a primit ... (vezi toată discuția)