avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dosar vătămare corporala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dosar vătămare corporala

Buna ziua,am mai scris acum ceva timp despre problema mea,pe scurt accident rutier cu soția vătămată corporal (12-14 zile de îngrijiri medicale) a primit oferta de despăgubire de la RCA ul vinovatului 2200 lei împărțită în daune morale și materiale.Dorim sa refuzam aceasta oferta și să ne constituim parte civilă în dosarul penal care a fost deschis.
-din ce am citit pe aici, dacă depunem plângere penală ,putem sa ne constituim parte civilă fara a fi nevoiți să plătim taxa de timbru?
-putem sa ne constituim parte civilă în același proces fara sa depunem plângere penală?
Am găsit articolul acesta ,se aplica la noi?
"NCP Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei."

-termenul in care putem depune plângere penală este de 60 de zile sau de 90?întreb deoarece am tot așteptat oferta de la RCA și am depășit un pic 60 de zile .
-daca ne îndreptam pe cale civilă cărei instanța trebuie să ne adresăm ?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2018
Balhas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Balhas , utilizator 15:13, 2 Iulie 2018
La 12-14 zile de ingrijiri medicale, fapta nu e infractiune, daca depuneti plangere, se va dispune clasarea.
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
Pentru daune materiale/morale va puteti adresa instantei civile.
Cred ca le am încurcat eu,ce fel de plângere trebuie sa depun în procesul penal ,pt a ma ajuta ajuta in procesul civil(sa nu plătesc taxa de timbru,dovezile din procesul penal să mă ajute și în cel civil etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala nicusan nicusan de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala? (vezi toată discuția)
Depunere plangere mariuscrisan mariuscrisan Baiatul meu a fost la un majorat intr-un sat. Acolo l-a injurat pe unul dintre cei prezenti. Un prieten de-al celui injurat i-a dat un pumn in mandibla. S-a ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru persoana implicata in accident AndreiMihai90 AndreiMihai90 Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ? (vezi toată discuția)