avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Furnizorul nu respecta legea 161/2010
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Furnizorul nu respecta legea 161/2010

AM UN CONTRACT LA [EDITAT] PENTRU SERV DE DATE ( MODEM + INTERNET ) VALABIL PANA IN NOIEMBRIE 2011 ; AM FOST LA [EDITAT] SI MI-AU SPUS CA TREBUIE SA PLATESC O " TAXA PENALIZARE CONTRACT " CARE LA UN CONTRACT DE 2 ANI ESTE 150 EURO . DAR PENTRU CA NU MAI AM 2 ANI PERIOADA CONTRACTUALA AS MAI AVEA DE PLATA 100 EURO . STIU CA EXISTA O LEGE CARE INTERZICE CLAUZELE ACESTEA . VA ROG SA MA SFATUITI CE SA FAC , VA MULTUMESC

RASPUNSUL CELOR DE LA [EDITAT]

1 - Va confirmam primirea si parcurgerea mesajului pe care ni l-ati adresat si va multumim pentru oportunitatea oferita de a reveni cu clarificari privind rezilierea contractelor inainte de perioada contractuala agreata.

Asadar va informam ca incepand din 23.07.2010, odata cu intrarea in vigoare a legii 161/2010 si in conformitate cu aceasta, in cazul incheierii inainte de termen a contractului, [EDITAT] va solicita o despagubire ce se calculeaza in functie de taxa de reziliere, astfel cum este mentionata in contract, si numarul de luni ramase pana la expirarea perioadei contractuale.

Aceasta despagubire este solicitata respectand Legea 161/2010 citata de dumneavoastra in care se mentioneaza si faptul ca "Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale."

Calculul acestei despagubiri se face dupa exemplul urmator: la o taxa de reziliere prevazuta contractual de 150 Euro pentru o perioada de 24 luni, pentru rezilierea contractului mai devreme cu 6 luni de data de expirare a perioadei contractuale taxa de justa despagubire va fi : 150:24x6 = 37.5 Euro.

2 - Va subliniem urmatorul fragment din legea Legea nr. 193/2000, Publicata in Monitorul Oficial 497 din 19 iulie 2010, Art. 84 in care se mentioneaza: "Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale."

[EDITAT] a respectat legea in vigoare pana la data de 23 iulie 2010, aplicand taxa unica de reziliere inainte de termen, ulterior a aplicat taxa de justa despagubire, care, conform noii legi in vigoare, consta in taxa curenta de reziliere impartita la numarul de luni ramase pana la expirarea perioadei contractuale.

Va rugam sa luati in considerare faptul ca in momentul in care ati ales sa faceti prelungirea de contract, ati fost de acord sa pastrati si sa utilizati abonamentul [EDITAT] pentru o perioada de 24 de luni si prin semnarea contractului v-ati dat acceptul.

De asemenea prin semnarea contractului ati fost de acord si cu termenii si conditiile imputate de subscrisa.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: CONSTANTINCINTAR , utilizator 10:40, 10 Septembrie 2010
Ajunge sa ne gandim cum vine aia "taxa de justa despagubire" ca sa vedem cat de aberanta este atitudinea lor. Incearca pur si simplu sa traga cat de mult pot, crezand ca le si tine, numai ca depinde de dvs sa nu ii lasati. Denuntarea unilaterala a unui contract nu trebuie aprobata de furnizor, asa ca ii puteti pur si simplu notifica de incetarea relatiei contractuale. Daca ei considera ca le datorati ceva, va vor factura iar dvs aveti tot dreptul sa refuzati sa platiti. Ba chiar sa si faceti reclamatie la OPC. Avantajul este ca demersurile de "recuperare" a sumei pe care cica le-o datorati trebuie facute chiar de furnizor, pe cheltuiala lor. Pe forum veti gasi deja cazuri in care, vazand ca au de-a face cu oameni informati, au renuntat si chiar au fost de acord cu incetarea.
Pardon.....dar nu prea cred in varianta cu reclamatia la ANPC!
Recent tocmai am primit un astfel de raspuns de la ANPC Bucuresti prin care se sustinea punctul de vedere al Vodafone si prin care mi se comunica faptul ca am de achitat, drept justa despagubire, suma mentionata si de cei de la Vodafone.....
Adica taxa de reziliere impartita la 24 si inmultita cu lunile ramase din perioada contractuala....
In asemenea situatie, cand nici ANPC nu-ti da dreptate.....fiecare face cum il taie capul....
Eu m-am hotarat sa nu-mi mai pierd timpul prin Tribunale....pentru aproximativ 40 de Euro.....cat imi cere Vodafone-ul......suma e prea mica si nu merita atat deranj si timp pierdut....si nervi....in mod inutil....
Si vorba unei anumite persoane de pe acest forum.....daca dai in Tribunal.....de un judecator batut in cap.....ce te faci? Platesti si justa despagubire.....si penalizarile aferente.....si cheltuielile de judecata....
Merita????
Am ajuns singur la concluzia ca Iulian Urban.....a pierdut timpul cu legea 161.....
Asa cum este facuta.....e facuta de un amator, nu de un profesionist!
Parca-l durea mana sa faca si o anexa in care sa stipuleze clar ce poate reprezenta justa despagubire! Lege tipic romaneasca.....mai mult incurca decat descurca!
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
CONSTANTINCINTAR, utilizator
De acord cu tine Constantin...de fapt asa sunt toate legile in Romania..mereu gasesti o portita de iesire daca stii unde sa o cauti.. asadar operatorii se bazeaza pe asta, iar in cazul de fata tot clientul iese in pierdere.
Fiti convinsi ca daca ajungeti in Tribunal cu Vodafone.....Orange......etc......nu va "luptati" cu un avocat, ci cu un intreg birou de avocatura!
Daca aveti nervii tari si timp de pierdut, va doresc succes!
Totul depinde de cat de deschis la minte este judecatorul care instrumenteaza cazul.
Ce te faci daca nu vede mai departe de lungul nasului?????
Iar in ceea ce priveste reclamatiile pe la ANPC si ANCOM.....va spun din start.....pierdere de timp!
Am experimentat asta si m-am convins!
Ce.....credeti ca cei de la ANPC/ANCOM.....chiar toti cunosc legislatia actuala si stiu sa o aplice? Ma indoiesc! Nu poti aplica legea cu incompetenti.....
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
CONSTANTINCINTAR, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract euprotopopescu69 euprotopopescu69 Lege nr. 193/2000 reglementeaza clauzele abuzive in contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Actul normativ, modificat prin legea Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Anpc ori nu cunoaste legea 161/2010, ori are in componenta comisari incompetenti (eventual.......corupti)! CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Cu ceva timp in urma am cerut parerea, intr-un mesaj privat, domnisoarei/doamnei Andreea Lisievici in legatura cu dorinta mea de denuntare unilaterala a unui ... (vezi toată discuția)
Contract vodafone copariu copariu AM UN CONTRACT LA VODAFONE PENTRU SERV DE DATE ( MODEM + INTERNET ) VALABIL PANA IN NOIEMBRIE 2011 ; AM FOST LA VODAFONE SI MI-AU SPUS CA TREBUIE SA PLATESC O ... (vezi toată discuția)