Am semnat un contract de arendare in care se stipuleaza:
- Perioada de arendare este de 5 ani, incepand cu data semnarii prezentului contract.Contractul inceteaza incepand cu data de 30 noiembrie 2010, dupa strangerea recoltei, conform art. 7 din Legea arendei ( Leg. 16/1994).
-Prezentul contract se prelungeste automat pe aceeasi perioada si in aceleasi conditii daca nici una din parti nu il denunta cu minimum 1 an de zile inainte de expirarea duratei acestuia.
INTREBARE: Daca nu se ajunge la o intelegere in timpul negocierii noului contract care este data la care se poate rezilia unilateral contractul de arendare ( care din cele doua articole din contractul semnat este primordial)?
Cu multumiri anticipate,
Ana Caravia
Denuntarea unilaterala nu se aplica in cazul arendarii.
Va recomand sa incepeti negocierea noilor conditii contractuale in termen in util astfel incat in cazul in care nu doriti prelunigrea acestuia sa aveti suficient timp pentru a notifica celeilalte parti intentia dumneavoastra de neprelungire a contractului.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
INTREBARE: Ce se poate face din punct de vedere juridic in situatia in care Societatea comerciala respectiva cu care am contractul a trimis un precontract, eu am trimis inapoi precontractul cu propuneri de modificare in cadrul procedurii de negociere a unui nou contract (cu scrisoare recomandata - inca de acum cateva luni am trimis 2 scrisori recomandate) la care nu am primit nici un raspuns / comentariu si nici la telefon sau daca vrem sa-i contactam personal nu raspund. Ce se intampla cu termenul de 1 an de zile specificat in contractul initial ( "prezentul contract se prelungeste automat pe aceeasi perioada si in aceleasi conditii daca nici una din parti nu il denunta cu minimum 1 an de zile inainte de expirarea duratei acestuia"), se ia in considerare sau nu acest paragraf din contract atata timp cat incercam de cateva luni sa negociem noul contract si nu ne raspund sub nici o forma?
Inseamna ca vorbim despre un alt contract care nu aduce atingere drepturilor si obligatiilor asumate prin contractul pe care il aveti si care urmeaza sa inceteze la 30.11.2010.
Prelungirea acestui contract s-ar face automat daca niciuna dintre parti nu ii notifica celeilalte intentia de neprelungire. In cazul in care ati decide prelungirea acestui contract cu modificarea anumitor conditii, atunci ar trebui sa incheiati un act aditional la acest contract.
In concluzie, negocierea unui alt CONTRACT nu afecteaza termenele stipulate in contractul in vigoare.
Asa cum am aratat, denuntarea nu poate fi posibila in cazul unui contract de arenda. Potrivit legii nr. 16/1994 "Art. 12. - (1) Contractul de arendare poate fi reînnoit potrivit înţelegerii părţilor şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(2) Fiecare parte contractantă este obligată să înştiinţeze în scris cealaltă parte, cu cel puţin 3 luni înainte de expirarea contractului, despre intenţia sa de a reînnoi sau de a nu reînnoi contractul de arendare.
(3) Prin acordul părţilor, contractul de arendare poate să înceteze şi înainte de a ajunge la termen. "