In Marea Neagra, in zona costiera a Romaniei la circa 2 mile de mal, am gasit o epava a unei nave scufundata in urma cu circa 50 ani. Ce regim juridic are aceasta epava, cui apartine si ce posibilitati, legale,am pentru a scoate la suprafata anumite componente metalice in vederea folosirii acestora in interes personal (vinderii ca fier vechi).
Care sunt demersurile legale pe care trebuie sa le fac si caror autoritati trebuie sa ma adresez.
Va multumesc anticipat.
pai daca nu are proprietar..atunci proprietar e statul:(
asta pentru ca nu stiu sa existe bunuri fara stapan..
desigur, asta daca nu cumva a fost garata acolo
Da, bunul fara stapan apartine statului daca se afla pe teritoriul acestuia.
Este posibil ca nava sa nu fie abandonata si sa raspundeti penal pentru furt.
Daca credeti ca se merita efortul platiti un avocat care sa studieze in concret toate aspectele juridice si sa se stabileasca fara echivoc regimul juridic al acesteia.
@raileanu
V-am recomandat studierea ordonantei pt ca este singurul text de lege care prevede ranfluarea.
Cred ca deja v-ati dat seama ca, nefiind proprietarul/navlositorul s.a de origine, nu puteti ranflua nimic.
Mai exista o posibilitate legala, sa scoata capitania/ministerul mediului/transporturilor etc. ( cine are interes) la licitatie ranfluarea, pt ca epava cauzeaza obturari de trafic sau alte daune transportului naval, caz rar ( deloc) intalnit in mediul marin, dar deseori intalnit pe Dunare, acolo de obicei o epava impiedica traficul.
O epava in mediul marin ajuta la dezvoltarea faunei si florei marine ( devine, in timp habitat pt vietuitoare marine, atrage formarea de corali etc.) si nici ministerul mediului nu mai permite ranfluarea, pt ca ar dauna mediului.
Recomandarea mea este sa va consultati cu un avocat, poate are mai multe idei, o parere exprimata pe un forum nu are valoare de adevar absolut.
Succes!