avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate asupra unei epave din Marea Neagra
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate asupra unei epave din Marea Neagra

In Marea Neagra, in zona costiera a Romaniei la circa 2 mile de mal, am gasit o epava a unei nave scufundata in urma cu circa 50 ani. Ce regim juridic are aceasta epava, cui apartine si ce posibilitati, legale,am pentru a scoate la suprafata anumite componente metalice in vederea folosirii acestora in interes personal (vinderii ca fier vechi).
Care sunt demersurile legale pe care trebuie sa le fac si caror autoritati trebuie sa ma adresez.
Va multumesc anticipat.
pai daca nu are proprietar..atunci proprietar e statul:(
asta pentru ca nu stiu sa existe bunuri fara stapan..
desigur, asta daca nu cumva a fost garata acolo
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
ContSters163072, utilizator
Studiati Ordonanta nr. 42/1997.

De principiu, nu vi se aproba sa ranfluati nimic. Daca epava se afla in apele teritoriale, in prezent este proprietatea statului roman.

Am studiat Ordonanta (republicata), dar nu clarifica prea bine speta ridicata de mine. Multumesc
Da, bunul fara stapan apartine statului daca se afla pe teritoriul acestuia.
Este posibil ca nava sa nu fie abandonata si sa raspundeti penal pentru furt.
Daca credeti ca se merita efortul platiti un avocat care sa studieze in concret toate aspectele juridice si sa se stabileasca fara echivoc regimul juridic al acesteia.

avocat Claudiu Lascoschi
@raileanu
V-am recomandat studierea ordonantei pt ca este singurul text de lege care prevede ranfluarea.
Cred ca deja v-ati dat seama ca, nefiind proprietarul/navlositorul s.a de origine, nu puteti ranflua nimic.

Mai exista o posibilitate legala, sa scoata capitania/ministerul mediului/transporturilor etc. ( cine are interes) la licitatie ranfluarea, pt ca epava cauzeaza obturari de trafic sau alte daune transportului naval, caz rar ( deloc) intalnit in mediul marin, dar deseori intalnit pe Dunare, acolo de obicei o epava impiedica traficul.

O epava in mediul marin ajuta la dezvoltarea faunei si florei marine ( devine, in timp habitat pt vietuitoare marine, atrage formarea de corali etc.) si nici ministerul mediului nu mai permite ranfluarea, pt ca ar dauna mediului.

Recomandarea mea este sa va consultati cu un avocat, poate are mai multe idei, o parere exprimata pe un forum nu are valoare de adevar absolut.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu dauna totala auto lucian1234 lucian1234 Am fost lovit in trafic de un domn care a ignorat indicatorul ”OPRIRE”. La fata locului au sosit politia si ambulanta. Eu am fost transportat la ... (vezi toată discuția)
Trafic de influenta sau nu ........poate fi trafic de influenta......... ContSters62871 ContSters62871 SPETA Un individ IONESCU denunta pe un alt individ POPESCU, ca acesta ar fi insinuat sau a lasat sa se creada ca poate interveni la o alta pesoana , ... (vezi toată discuția)
Comodat si contract de vanzare-cumparare Apready Apready Problema se pune in felul urmator : un prieten a cumparat o masina in august 2014. Masina i-a fost predata de un intermediar, care a avut o legalizare de ... (vezi toată discuția)