avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu Dauna totala auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu Dauna totala auto

Am fost lovit in trafic de un domn care a ignorat indicatorul ”OPRIRE”. La fata locului au sosit politia si ambulanta. Eu am fost transportat la spital deci accidentul este cu victime. Am deschis recent dosar de dauna la asiguratorul vinovatului si la expertizarea masinii mele in service autorizat cu inspectorul de dauna prezent s-a constatat ca devizul de reparatii ajunge undeva la 2200-2700 euro cat si avarierea structurii de rezistenta a masinii. Masina este din 2007 si desi sunt unicul proprietar si am factura de nou a masinii de 10200 euro, a fost evaluata de nou la 7100 euro de unde rezulta valoarea masinii inainte de accident de 1562 euro deci o dauna maxima de 1171 euro. Evident, datorita avarierii structurii de rezistenta ca nu mai pot folosi masina. Ce pot sa fac? Nu vreau sa castig nimic in plus, sa exploatez momentul dar chiar am nevoie de masina. Ma pot adresa instantei? Va rog sa ma ajutati...
Cel mai recent răspuns: lucian1234 , utilizator 02:00, 22 Iulie 2014
din 2007 valoarea masinii a scazut , si din cauza anului si din cauza uzurii , drept urmare si prima de asigurare este pe masura.
vedeti ce suma va ofera asiguratorul pentru dauna totala , si poate va ajuta si cu vreo informatie in achizitionarea unei alte masini .
echivalentul pentru 10200 euro , n-o sa-i primiti niciodata .
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
ContSters324606, utilizator
Imi pare rau de situatia dvs. E trist cand mergi normal si suferi din cauza unui prost. Atasati factura la dosar (copie originalul il pastrati dvs.), mentionati in scris cum ca nu sunteti de acord cu suma la care v-a fost evaluata masina de noua si specificati dotarile extra care le avea masina dvs. Anuntati de asemenea ASF (fostul CSA) de situatie. Inainte de a-i da in judecata chematii cu un avocat la conciliere (ca sa nu se scuze in instanta ca nu au stiut de pretentiile dvs.). Asiguratorii la RCA pun tot timpul varianta "chiala" a modelului respectiv (dar in instanta castigati orice aveti in plus pe masina ca dotare si omologat la fel). Puneti va rog luna in care v-a fost fabricata masina in 2007 o sa incerc sa va ajut cu un calcul aproximativ cam cat ar trebui sa primiti (am prierdut foaia cu formula exacta de calcul dar aproximativ) si m-ar ajuta si numarul de km. Intre timp studiati ordinul CSA 14/2011 si anexele lui il gasiti cu un simplu search in google (la mine l-au respectat la virgula). Am fost si eu implicat intr-un accident in martie (situatie asemanatoare cu un sofer talentat) dar din fericire eu am iesit pe "0" (poate chiar un mic plus daca tin cont de deprecierea masinii).
Masina este un Logan Ambition 1.5 DCi 50kW (70 CP) data primei inmatriculari decembrie 2007. Nu prea am gasit informatii despre aceasta versiune dar este imediat dupa varianta Laureate. Fata de Laureate, Ambition are in plus: ABS Boch, RadioCD codat 4x15 W cu panou detajaşabil si Jante din aluminiu. Fata de echiparea standard pentru versiunea Ambition, masina mea este echipata cu geamuri electrice spate si vopsea metalizata. Va multumesc pentru ajutor.
Aveti dreptul sa solicitati asiguratorului, nota cu modul de calcul al valorii reale a autovehicolului, la data daunei.Se pare ca eroarea este la valoarea de catalog plus optiunile si/sau dotarile suplimentare.Verificati suma daca este conforma Anexei 3 la Ord.Csa 14/2011 reactualizat.(val de nou minus uzura corespunzatoare kilometrajului )
Nu v-au calculat valoarea inainte de accident bine nici macar cu suma luata de ei de noua (7100). Masina dvs. se incadreaza la 6.5 ani (si daca o iei cu 7 tot nu da). In functie de nr. de km ai masinii (daca acestia nu se stiu se ia starea estetica) sunt 3 categorii. Buna, medie si satisfacatoare. (stare medie ar fi undeva in jurul la ~99000 km in bord la masina de aceea v-am intrebat, peste fiecare 1000 km diferit de valoarea medie se adauga sau se scade 0,5%).

Cu o stare satisfacatoare (deci sa luam cel mai slab) la o valoare de 7100 ar trebui sa fie satisfacatoare~1864E , cu o stare medie 2237E cu o stare buna ~2769E, + la toate sumele epava (care cf. legilor tampe din Romania va ramane). Cereti neaparat o formula de calcul cum a zis si colegul de mai sus.

La valoarea masinii dvs. 10200E ar trebui: cu o stare satisfacatoare 2677.5E, cu o stare medie: 3214E, cu o stare buna: ~3979E + peste tot la fel epava 25%

De aceea v-am intrebat nr. de km conform legilor din Romania primeaza in calcularea daunei. La mine desi masina a fost in stare foarte buna (estetic) depaseam media de 15000/an si am luat doar stare satisfacatoare (nu avea rost sa ma judec pt. ca pierdeam), am vandut si epava binisor si am fost un caz "fericit". Cel mai probabil avea asigurare la vre-o firma fantoma cu care trebuie sa negociati ca la piata.

Daca cumva va incadreaza la 7 ani (desi nu vad de ce ar face asta legal) tot nu da cat au zis ei 1171E+ epava ci variaza cu ~3-4% valorile de mai sus. Cereti formula de calcul si spuneti-le daca va intreaba ca va trebuie pentru reclamatia la ASF (fostul CSA). Desi fara proces nu prea cred sa scoateti de la ei sa va estimeze masina la 10200E.
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
CountPorcula1987, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul dauna totala conform facturii in lei sau a contractului in euro? levis36 levis36 cum se interpreteaza articolul 53 din normele CSA Art. 53. - Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege: b) pentru vehiculele de productie straina, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu rca!! kala kala buna , poate ma lamureste cineva ca eu nu inteleg nimic .In urma unui accident in care am fost lovit din spate foarte puternic masina mea a fost ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)