avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu Dauna totala auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu Dauna totala auto

Am fost lovit in trafic de un domn care a ignorat indicatorul ”OPRIRE”. La fata locului au sosit politia si ambulanta. Eu am fost transportat la spital deci accidentul este cu victime. Am deschis recent dosar de dauna la asiguratorul vinovatului si la expertizarea masinii mele in service autorizat cu inspectorul de dauna prezent s-a constatat ca devizul de reparatii ajunge undeva la 2200-2700 euro cat si avarierea structurii de rezistenta a masinii. Masina este din 2007 si desi sunt unicul proprietar si am factura de nou a masinii de 10200 euro, a fost evaluata de nou la 7100 euro de unde rezulta valoarea masinii inainte de accident de 1562 euro deci o dauna maxima de 1171 euro. Evident, datorita avarierii structurii de rezistenta ca nu mai pot folosi masina. Ce pot sa fac? Nu vreau sa castig nimic in plus, sa exploatez momentul dar chiar am nevoie de masina. Ma pot adresa instantei? Va rog sa ma ajutati...
Cel mai recent răspuns: lucian1234 , utilizator 02:00, 22 Iulie 2014
Am uitat si nu mai pot edita. E bine ca aveti factura masinii astfel puteti dovedi in instanta cat a costat, desi va fi o chestie de durata timp in care dvs. veti sta fara masina. Incercati dupa cum v-am mai spus sa le demonstrati cu factura desi ei nu se prea sperie de procese (mai ales cand stiu ca au de dat diferente mici de bani (la ei cateva mii de E e diferenta mica)), asiguratorii de obicei ruleaza banii + ca au oameni platiti (juristii) care cu asta se ocupa. Incercati sa scoateti mai mult de la ei daca nu cu faza cu accidentarea. Oricum pana la decizia procurorului asupra vinovatiei, inceperii sau neinceperii urmaririi penale nu va vor da bani.

P.S. ~99000km in bord ma refeream cum s-ar lua starea medie la masina dvs tinand cont ca are ~6.5 ani. Este o forumla de calcul exacta si pt. km si ani, o aveam dar v-am spus ca nu mai gasesc foaia.(usor mai mult de 100.000 km in cazutl dvs masina are ~6.6 ani, se ia si numarul de zile in formula respectiva e foarte interesanta, dar asta e mai putin important 0,5%/1000 km variaza).
P.P.S. Daca va incadreaza la 7 ani nu variaza (a varia inseamna ca poate si sa creasca ceea ce ar fi bine in cazul dvs :) )ci scad valorile de mai sus (m-am exprimat gresit)
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
CountPorcula1987, utilizator
Valoarea de nou:
Art. 53. — Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege:
a) pentru vehiculele de productie romaneasca, pretul de comercializare de nou, conform listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania, valabile la data producerii accidentului;
.....
c) pentru tipurile de vehicule la care nu exista preturi stabilite sau pentru tipuri ori modele care nu se mai fabrica, ultimul pret de comercializare (de nou) al acelui tip/model de vehicul, comunicat de producator, sau valoarea stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare de nou al unor vehicule care au aspect si caracteristici tehnice similare, din productia interna ori externa.

Fiind vorba despre un autovehicul produs in tara, obtineti valoarea de la producator.Valoarea facturii s-ar putea sa nu corespunda pretului producatorului, fiind posibil sa cuprinda componente in plus (adaosuri comerciale) sau in minus (promotii).
"Uzura" se ia din tabelele Anexa 3, pentru ani intregi sau perioade de 6 luni, la fel parcursul mediu de 15000km/an (nu se calculeaza la nivel de nr. zile)
nucu$, utilizator
nucu$ a scris:

Fiind vorba despre un autovehicul produs in tara, obtineti valoarea de la producator.Valoarea facturii s-ar putea sa nu corespunda pretului producatorului, fiind posibil sa cuprinda componente in plus (adaosuri comerciale) sau in minus (promotii).
\"Uzura\" se ia din tabelele Anexa 3, pentru ani intregi sau perioade de 6 luni, la fel parcursul mediu de 15000km/an (nu se calculeaza la nivel de nr. zile)

Se ia uzura de noua, in intervale de cate 0,5 ani... numarul de km raportat la vechime se ia inclusiv la numarul de zile,... 15000km/an,.... daca masina are 4 ani 3 luni o saptaman si 2 zile cum calculati? Nu la nr de zile ? :)

Se poate si deduce usor formula,... nu o sa stau acum sa ma gandesc pentru ca diferenta e irelevanta dupa cum am spus.
Zic asta pt ca inspectorul mi-a aratat,... oricum luam imi dadea peste deci omul nu avea nimic de piedut doar de "plictiseala" sau nu stiu de ce (poate ca a vrut sa fie de treaba) mi-a aratat. Eu ca luam cu 5 ani ca luam cu 6 oricum depaseam si indiferent cati km ai nu se poate da mai putin de starea "satisfacatoare" conform cu uzura,... diferenta o face cand sunt valori apropiate de medie atunci te indrepti in sus sau in jos cu 0,5%.
CountPorcula1987, utilizator

LA momentul cand scriu mesajul asiguratorul vinovatului incepe sa nu mai fie de buna credinta si chiar sa nu respecte ordinul 14 al CSA si anume...
La capitolul III, art.50, alin.3, alin.7, alin.9 fac referire la costul reparatiilor ce se stabilesc pe baza documentelor intocmite de unitatiile de specialitate. Asiguratorul incearca sa ma determine sa unzez de alin.10 astfel incat sa imi poata calcula un deviz estimativ pe baza unor preturi, presupun, calculate in baza alin.11 acelasi articol, care evident sunt mai mici. La acest moment devizul estimativ al Asiguratorului este in jurul sumei de 6800 RON, iar devizul estimativ al unitatii service autorizate dacia aproximativ 13.000 RON. In aceste conditii cred ca este vorba de dauna totala. Sunt primul proprietar al masinii, pretul de factura a fost 36159,66 RON, rezulta o valoare la data accidentului de 13740,67 RON si astfel o despagubire de maxim 10305,50 RON. Fiind cu vatamare dosarul inca nu este finalizat, se asteapta Anexa 2 de la politie care ar ajunge pe 23-24.07.2014. Nu mi-a fost atasat la dosar nici factura de nou a autoturismului, nici devizul unitatii service. Cum ar trebui sa procedez?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul dauna totala conform facturii in lei sau a contractului in euro? levis36 levis36 cum se interpreteaza articolul 53 din normele CSA Art. 53. - Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege: b) pentru vehiculele de productie straina, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu rca!! kala kala buna , poate ma lamureste cineva ca eu nu inteleg nimic .In urma unui accident in care am fost lovit din spate foarte puternic masina mea a fost ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)