Problema se pune in felul urmator : un prieten a cumparat o masina in august 2014. Masina i-a fost predata de un intermediar, care a avut o legalizare de semnatura de la notar. Pe langa contractul de vanzare cumparare, au mai facut si un contract de comodat pe 5 ani. Actele masinii au ramas pe numele titularului cu care acestia nu au interactionat. Intrebare : peste 5 ani masina trebuie restituita proprietarului de drept, ea ramanand in proprietatea acestuia, desi s-a facut contract de vanzare -cumparare intre acesta si cumparator?
Vanzatorul/intermediarul, a stiut ce face, d-voastra insa n-ati inteles nimic, hai sa vedem impreuna cum stau lucrurile:)
Contractul de vanzare-cumparare este o garantie pt. cumparator ca nu a aruncat banii pe fereastra.
Contractul de comodat are rolul de a da o tenta de legalitate tranzactiei in relatia cu autoritatile (mai exact in cazul controalelor de tot felul din trafic).
Cumparatorul nu poate (adica poate, dar isi taie craca singur!) prezenta la control contractul de vanzare-cumparare, politistul i-ar retine pe loc certificatul de inmatriculare. Cumparatorul are un termen limita (parca 30 de zile) in care trebuie sa inmatriculeze autovehiculul.
Adica sa plateasca taxa pe tranzactie, impropriu numita ,,timbru de mediu". n-are nimic de-a face cu mediul.
Contractul de comodat are o slabiciune: devine nul odata cu decesul comodatarului (adica cel care a primit in folosinta).
Atunci mostenitorii pot face uz de contractul de vanzare-cumparare, in situatia in care comodantul (cel ce a dat in folosinta) s-ar ,,suci". Cele doua acte, de vanzare-cumparare si de comodat acopera majoritatea situatiilor care se pot ivi.
Au trecut 6 luni de la incheierea contractelor, impozitul la primarie trebuie platit de proprietar din cate stiu. Cumparatorul nici macar n-a dat ochii cu el, daca acesta nu si-l plateste, cumparatorul poate pierde masina? Masina a ramas pe numele proprietarului, deci n-a fost inmatriculata in termen de 30 de zile.
Corect... ceea ce inseamna ca e gresit. Acum... mai important e cauza celor care au stat la baza acestor dioua acte. Daca ea e sustragerea de la plata timbrului de mediu, atunci ambele acte sunt ilegale si nule pentru frauda la lege.
Acum... mai e necesar sa continuam discutia? Inregistrati contractul, ca sunteti proprietar asa cum e oricine care cumpara un bun, platiti taxa de mediu, impozit, amenda pentru trecerea celor 30 de zile...
Dna avocat @avill, nu-i frumos ce faceti... speriati pe bietul om....daca-i nevricos ?
Nici d-voastra nu credeti in ce afirmati, citez: ,,fraudarea legii". Si pt. ce?! Si cum o dovediti ,,frauda"?!
Si partea a doua din postare... eu credeam ca rolul avocatului este sa ajute/consilieze clientul, cat permite legea si nu numai.... in schimb d-voastra ii dati sapun sa-si unga franghia:((
@apready
Hai sa stabilim un lucru: cel ce foloseste autoturismul ar trebui sa plateasca impozitul, chiar daca in certificatul de inmatriculare figureaza o alta persoana ca proprietar.
Cred ca sunteti de acord cu acest punct de vedere, e firesc si de bun simt.
DlGoe, deseori va apreciez raspunsurile, insa unele dintre ele, ca cel de mai sus, exced cadrului legal. Puteti fi banat pentru asta, caci nu putem incuraja nerespectarea legii.
Cat despre om, el ar trebui sa fie speriat ca poate pierde masina si banii. Frauda la lege este o situatie de fapt si se dovedeste cu orice mijloc de proba. Mai mult, majoritatea oamenilor, la un simplu interogatoriu, ar recunoaste scopul incheierii acestor documente, ei nici macar nu cunosc ca au consecinte grave.
Nu are statul (inca) bani sa-i urmareasca, insa nu e greu de dovedit. Ba sa va spun ca am gasit cazuri in care rudele ”vanzatorului comodatar” au cerut anularea pentru frauda la lege, ca sa mosteneasca masina in cauza? Ba am intalnit caz in care parchetul a solicitat anularea contractelor de vanzare incheiate de un dezvoltator pe motiv de frauda pentru ca se declarase un pret mai mic in scopul evitarii platii TVA?
Sa va mai spun ca am intalnit caz in care chioar cel care cumparase bunul facuise sesizare la politie pentru pretul nereal din contract?? Fara consiliere juridica, din pacate...
Rolul avocatului e sa respecte legea si sa sustina respectarea ei; nu pot sa ajut/consiliez un client peste ce prevede legea, ci numai in limitele ei. In plus, aici, pe forum, nu sunt avocat si nu discut cu clienti. Aici sunt un cunoscator de legi care incearca sa descurce itele necunoscute ale unor situatii de fapt si drept ce-i raman, in genere, straine...
Legal, gresiti: cel ce foloseste autoturismul trebuie sa plateasca impozitul pentru ca E PROPRIETAR!! Asa e legal, nu e numai de bun simt. Trebuie sa inregistreze contractul etc. etc.