avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legitima aparare

Daca cineva este in postura sa fie injunghiat si se apara iar agresorul cade cu capul de bordura si decedeaza este legitima aparare?sunt si martori care confirma
Tks
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:05, 1 Septembrie 2010
Depinde de multi alti factori,cum ar fi:circumstantele in care a avut loc atacul-provocare,stare de ebrietate voluntara sau involuntara,daca s-a produs prin efractie,daca a avut loc o altercatie anterioara fara arma etc-astfel ca in urma administrarii probelor se va constata daca faptuitorul a actionat in legitima aparare sau nu.Martorii vor fi cei care vor confirma sau infirma anumite aspecte.Nu putem sa ne substituim organelor de urmarire penala ,riscand sa ne antepronuntam.

andymaurul
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
andymaurul, utilizator
in principiu da.


Codul penal prevede:
Art. 44. - Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare.
Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.
(21) Se prezuma ca este in legitima aparare, si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.

Cert, nu este doar o situatie de depasire a limitelor unei legitime aparari, asa numitul exces justificat, ci, ca urmare a apararii, s-a produs un rezultat pe care cel care s-a aparat nu l-a urmarit si nici nu l-a acceptat , rezultat ce imbraca forma unei praeterintentii, adica a unei intentii depasite.
Sa zicem , in alti termeni , ca ar fi un omor din culpa.In rest, in functie de probatorii, de toate circumstantele cauzei, urmeaza a se stabili daca se va aplica o pedeapsa.Aceasta intrucat daca actiunea prin care victima s-a aparat nu ar fi avut caracter penal, intervenind culpa, ca forma de vinovatie.....mi se pare putin probabil sa nu se aplice o pedeapsa.
danymayl a scris:

Daca cineva este in postura sa fie injunghiat si se apara iar agresorul cade cu capul de bordura si decedeaza este legitima aparare?sunt si martori care confirma
Tks


Din ce ziceti ar fi legitima aparare, dar depinde de mai multe circumstante.
Daca l-a lovit de mai multe ori pana sa cada si sa dea cu capul de bordura avocatul dvs. va avea ceva de lucru...
Daca i-a aplicat o singura lovitura sau l-a impins ( adica este vorba de o singura actiune) avocatul ar avea mai putin de lucru...
Depinde foarte mult si ceea ce vor declara martorii si de felul in care va consemna organul de ancheta penala ceea ce se declara...
Ar fi recomandabil sa va angajati avocat care sa fie atent la ceea ce se declara si la ceea ce se consemneaza pentru ca in caz contrar lucrurile pot fi foarte defavorabile pentru dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Asta e una din legile care ar trebui schimbate. Favorizeaza prea mult atacatorul si lasa foarte putine posibilitati de aparare.

Alte discuții în legătură

Speta legitima aparare StoianEdy StoianEdy Buna ziua, am si eu o nelamurire pe care sper sa o clarific cu ajutorul dumneavoastra. Speta: Ion il injura de mama pe Gheorghe. Gheorghe enervat la culme ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare - necesitatea dovedirii cu martori Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, Vorbeam cu un cunoscut diverse lucruri si dintr-o vorba in alta mi-a spus ca in caz de legitima aparare ai nevoie de doi martori care sa-ti ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)