avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta legitima aparare

Buna ziua, am si eu o nelamurire pe care sper sa o clarific cu ajutorul dumneavoastra.

Speta:
Ion il injura de mama pe Gheorghe.
Gheorghe enervat la culme inainteaza nervos catre Ion (cel mai probabil pentru a-l lovi pe Ion).
Simtindu-se in pericol, Ion il loveste primul pe Gheorghe.
Deci Ion sta pe loc. Gheorghe vine nervos inspre Ion. Ion loveste primul.
Rezultat final: Ion = nici o zgarietura; Gherghe = nasul spart.

Din punct de vedere legal, se considera asta legitima aparare? A fost Ion in legitima aparare sau nu?

Din punctul meu de vedere, raspunsul este negativ.

Codul penal:
Legitima aparare

Art. 44
Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare.
Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.
(21) Se prezuma ca este in legitima aparare, si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.
Ion nu l-a alergat pe Gheorghe sa-l bata.
Ai zice mai degraba ca e invers.
Nu e legitima aparare.
Este foarte greu de dat o solutie pe legitima aparare din cate ziceti.
Teoretic cel nevatamat ar putea fi considerat in legitima aparare, dar practic trebui stabilit pe baza de probe.
Nu este imposibil sa existe legitima aparare in acest caz, dar depinde de felul in care va percepe instanta situatia de fapt.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

dar practic trebui stabilit pe baza de probe.

sa presupunem ca exista 10 martori care confirma, plus camere de supraveghere. deci presupunem ca nu exista urma de indoiala ca intr-adevar asa s-au petrecut lucrurile ci nu altfel.

mie unu mi se pare nedrept sa fie acuzat Ion de lovire. Ion a stat pe locul lui nemiscat, nu a avut intentia sa atace pe nimeni. dar dupa schimbul de replici dure, vazandu-l pe Gheorghe ca "se repede" nervos spre el, evident ca i s-a facut frica iar pt a stopa iminentul atac a lovit primul.
practic a lovit pt a se apara.

de asemenea, mi s-ar parea absurd ca cineva(incluzand vreun judecator) sa-i reproseze lui Ion ca nu a stat sa fie lovit mai intai si sa loveasca abia dupa ce este lovit.
cum sa astepte sa fie lovit cand o singura lovitura este deseori suficienta sa-l trimita la podea, dupa care este total la dispozitia atacatprului, acesta putand sa-l loveacsa cu picioarele pana-l desfigureaza sau pana-i rupe coastele etc..
nu exista nici o garantie ca atacatorul se va opri de indata ce oponentul cade la podea. este practic o lupta de strada unde nu exista reguli sau arbitru, depinde totul de cat de "nebun" este atacatorul.
asadar daca stai sa fi lovit primul, ai cele mai mari sanse sa ajungi in imposibilitatea de a te mai apara in vreun fel.

pe de alta parte ce scuza ar putea aduce Gheorghe? ca dupa acel schimb de replici dure s-ar fi repezit la Ion cu intentia sa-l sarute nicidecum sa-l loveacsa?

Situatia e cu dus si intors.Nu e asa de simplu cum credeti.
De principiu, poate sa nu fie vorba de legitima aparare daca l-a provocat si apoi cnd s-a apropiat l-a lovit.
E posibil ca totul sa fi fost premeditat.
E ceva de lucru la un astfel de caz.

De principiu, eu opinez in insensul ca ar fi vorba de legitima aparare dar totul se va baza pe probe, pe aprecierea judecatorului a tuturor elementelor de fapt, pe apararile facute de avocatii partii din proces si a procurorului.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Legitima aparare danymayl danymayl Daca cineva este in postura sa fie injunghiat si se apara iar agresorul cade cu capul de bordura si decedeaza este legitima aparare?sunt si martori care ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare. ContSters75393 ContSters75393 Cand se considera legitima aparare?O sa va relatez un caz ptr ca nu stiu cind se considera legitima aparare. Un vecin de-al meu pleaca intr-o seara in jurul ... (vezi toată discuția)
Accident provocat intentionat (ipotetic) ionut_b ionut_b Buna ziua! Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel: Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma ... (vezi toată discuția)