avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare.

Cand se considera legitima aparare?O sa va relatez un caz ptr ca nu stiu cind se considera legitima aparare. Un vecin de-al meu pleaca intr-o seara in jurul orei 23 pina la sora acestui ptr a imprumuta niste bani iar la 50 de m in spatele acestuia il striga o persoana crezand ca este altcineva care ar fi un conflict mai vechi(fratii ambelor persoane avand un conflict mai vechi),veinul meu ii raspunde ca nu este aceasta persoana si isi continua drumul mai departe.Persoana din urma incepe sa strige ca-l tai in bucati si cu un bat in momentul cand se mai apropie arunca cu o bata si-l laveste in picior.Vecinul meu aramas pe loc si l-a asteptat in timp ce se apropia acesta spunea ca o sa-l taie in bucati si abagat mana in geaca ,in acest moment vecinul meu a zis ca sa speriat si cand s-a apropiat de el la prins de geaca sau de mana si au cazut jos unde si-au aplicat lovituri reciproce ,in acest timp o persoana care trece intimplator pe acolo a strigat la ei vecinul a zis ca sa ridicat in picioare si la mai lovit cu picioarele in fata.Dupa aceasta altercatie cealalta persoana are un certificat medical de 25 de zile ptr ca faost gasit intepat in 2 locurisi alt traumatisme pe la cap iar vecinul ptr.ca a fost lovit in picior 4 zile .Se poate considera legitima aparare sau o sa se retina vatamarea corporala?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:46, 20 Februarie 2010
Depinde de fapta si de imprejurarile in care s-a petrecut fapta.,depinde martori, etc.Spuneti ca a fost "intepat" in doua locuri. Daca a fost cu un cutit, portul ilegal de arme albe al vecinului dvs....
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Silvia Renate Mihai , Avocat
Este greu de spus...
Cu egitima aparare exista in general probleme si nu prea se are in vedere prezumtia de nevinovatie.
Daca a fost intepat e si mai complicata treaba...

avocat Claudiu Lascoschi
Este o depasire a limitelor unei legitime aparari, deoarece exista o disproportie intre gravitatea atacului si aparare. Se poate interpreta aceasta depasire ca fiind un exces justificat , datorat tulburarii sau temerii. Sunt necesare , dsigur , cercetari pentru a se constata intocmai cum s-au petrecut faptele si este nevoie de martori in primul rand.
nu ripostezi decat pana inlaturi atacul ,daca mai lovesti si dupa ce l-ai trantit la pamant sau l-ai imobilizat pe celalat nu face decat sa agraveze situati si povestea vecinului devine din ce in ce mai putin credibila si mi-e greu sa cred ca agresotul s-a intepat cu propriul cutit
Povestea dvs. zice pe undeva ca "s-a intors sa-l astepte".
Parerea mea este ca de acolo s-a terminat cu legitima aparare. Adica, chiar nu inteleg (sub rezerva ca nu am citit dosarul, nu am fost de fata la audierea matorilor etc.) de ce vecinul dvs. nu a luat-o la goana.
Nu de alta, dar "fuga e rusinoasa dar e sanatoasa".
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Autoaparare vajdajolan vajdajolan Totul a inceput intrun bar unde individul vazind ca sotul a cumparat un pachet de tigari i-a cerut iar el nu i-a dat spunind sa-si cumpere si el caci la costat ... (vezi toată discuția)
Am ascuns adevarul la proces. marturie micinoasa? Dorin_Pavel Dorin_Pavel Am avut o altercatie violenta cu un individ. Sa ma apar am vrut sa scot briceagul care-l purtam in buzunar in caz de probleme... Numai ca in timpul altercatiei ... (vezi toată discuția)
Speta legitima aparare StoianEdy StoianEdy Buna ziua, am si eu o nelamurire pe care sper sa o clarific cu ajutorul dumneavoastra. Speta: Ion il injura de mama pe Gheorghe. Gheorghe enervat la culme ... (vezi toată discuția)