avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta legitima aparare

Buna ziua, am si eu o nelamurire pe care sper sa o clarific cu ajutorul dumneavoastra.

Speta:
Ion il injura de mama pe Gheorghe.
Gheorghe enervat la culme inainteaza nervos catre Ion (cel mai probabil pentru a-l lovi pe Ion).
Simtindu-se in pericol, Ion il loveste primul pe Gheorghe.
Deci Ion sta pe loc. Gheorghe vine nervos inspre Ion. Ion loveste primul.
Rezultat final: Ion = nici o zgarietura; Gherghe = nasul spart.

Din punct de vedere legal, se considera asta legitima aparare? A fost Ion in legitima aparare sau nu?

In opinia mea nici Ion, nici Gheorghe nu sunt in legitima aparare.
Asta, ca mai intai am crezut ca ati intrebat de Gheorghe. :slap:
Ion ar fi putut sa taca din gura si sa plece.
Daca Gheorghe ar fi vrut numai sa-l sperie pe Ion?
De aceea spun eu ca situatia este greu de elucidat.
Trebuie stabilit cu exactitate ce s-a intamplat si ce anume a determinat acea reactie (de aparare sau nu).Pentru ca pana la urma e vorba de legitima aparare.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu pare a fi legitima aparare, dar depinde si de modul cum vor fi administrate probele...
Luati in considerare si diferentele de constitutie fizica dintre cei doi – daca Gheorghe e mic si slab iar Ion mare si lat Ion nu are sansa de a i se admite legitima aparare. Atacul trebuie sa fi fost injust, ori, nu e neaparat si cazul acesta – cei doi au avut un schimb de replici (Ion l-a injurat pe Gheorghe)... Atacul trebuie sa fie imediat – dar, Gheorghe inainteaza nervos spre Ion (in timpul cat Gheorghe inainta, Ion ar fi avut timp sa plece si sa evite, astfel, atacul).
Cu siguranta ca instatele de judecata din Romania vor fi foarte tentate sa aprecieze ca nu este vorba de legitima aparare.
De principiu, un astfel de punct de vedere ar putea fi considerat rezonabil in conditiile in care nu exista niciun element de fapt sau vreun mijloc de proba din care sa se deduca acest lucru.Aceasta se poate spune ca ar constitui regula.

Totusi, cu titlu de exceptie, in conditiile in care X este o persoana deosebit de periculoasa, o persoana cu o agresivitate de notarietate si care loveste fara niciun scrupul atunci cand cansidera ca e normal sa procedeze in acest mod ilegal, instanta va trebui sa aiba in vedere toate circumstantele de fapt ale cauzei, ceea ce era indeobste cunoscut de y, care, in conditiile in care a apreciat gresit ca va fi lovit de X, motiv pentru care a lovit fara sa-si dea seama ca nu va fi in realitate lovit intrucat desi X intentiona sa faca acest lucru Y a ripostat mai rapid.
Prin urmare, cea mai mica miscare a lui X il putea determina pe Y sa creada ca va fi lovit imediat.
Se poate vorbi si despre o eroare de fapt ( art 51 C. pen).

Este foarte greu de spus ce va iesi in instanta deoarece probele pot sa fie intr-un sens favorabil sau nefavorabil lui Y.Astfel, chiar daca Y a fost in legitima aparare in contextul legii este posibil ca din probele administrate in cauza sa nu rezulte acest aspect relevant in apararea sa.
Avocatul lui Y va avea o sarcina dificila dar in functie de probe s-ar putea ajunge la solutia ca, Y sa scape, fiind vorba de o cauza care inlatura caracterul penal al faptei
Este genul de cauza in care avocatul poate sa faca o pledoarie deosebit de interesanta.Succesul avocatului insa va depinde aproape, in mod exclusiv de probele administrate in proces.

In general, in unele din cazurile de omor se invoca astfel de aparari, dar nu exista probe in favoarea apararii si din acest motiv se ajunge la condamnarea inculpatului.O caseta video ar putea avea un rol pozitiv in astfel de procese.Ma refer atat la cazurile de omor, cat si la speta userului nostru.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare danymayl danymayl Daca cineva este in postura sa fie injunghiat si se apara iar agresorul cade cu capul de bordura si decedeaza este legitima aparare?sunt si martori care ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare. ContSters75393 ContSters75393 Cand se considera legitima aparare?O sa va relatez un caz ptr ca nu stiu cind se considera legitima aparare. Un vecin de-al meu pleaca intr-o seara in jurul ... (vezi toată discuția)
Accident provocat intentionat (ipotetic) ionut_b ionut_b Buna ziua! Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel: Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma ... (vezi toată discuția)