In calitate de angajator as dori ca odata cu incheierea contractului de munca sa fac si un fel de angajament de plata pt eventualele daune viitoare pe care le poate produce salariatul in legatura cu bunurile primite (de ex. echipament de protectia muncii, masina, telefon, etc.)
Modelul nu-i problema, problema este ca:
1. un astfel de angajamet de plata este nul, pentru ca avem urmatoarea prevedere in codul muncii: nici o retinere salariala pentru daune cauzate de salariat angajatorului nu se poate face decat in baza unei hotarari judecatoresti.
2. un astfel agajament poate avea valoare probatorie in obtinerea unei hotarari judecatoresti (adica, desi nu tine loc de hotarare, ajuta la obtinerea unei hotarari favorabile), NUMAI DACA este incheiat ulterior aparitiei pagubei, pe suma exacta, nu asa, in alb, preventiv.
Trebuie avut în vedere că angajamentul de plată nu constituie titlu executoriu şi, drept urmare, în baza lui nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Ma gandesc ca activitatea firmei dvs, necesita obligativitatea purtarii echipamentului de protectie, altfel nu ati fi facut investitia. Cf legii, echipamentul de protectie se da gratuit.
Parerea mea este ca pt tel si masina sa incheiati PV-uri de predare- primire si acelea coloborate cu RI /politici de folosire puteti creiona ceva in favoarea dvs.
Stiu ca intr-un fel acest angajament ar fi contrar prevederilor legale, dar ma intereseaza in cazul in care daunele in discutie s-ar produce exclusiv din culpa angajatului.
Paguba in gestiune
ginnyy
Buna seara!
Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)