Buna ziua.Avem urmatoarea situatia:
Un salariat conduce utilajul societatii si produce un accident, fara victime , doar cu pagube materiale.
asiguratorul refuza plata politei. Societatea impreuna cu pagubitul si cu salariatul care provoaca paguba ajung la o intelegere, in sensul ca societatea achita paguba urmand a o recupera de la salariat.
Intrebare:
societatea trebuie sa-l dea in judecata pe salariat sau este suficient simplul angajament al salariatului ca va plati pana la acoperirea prejudiciului?
Pe de alta parte, Codul Muncii la art.254alin(4) precizeaza ca, Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.Ori in cazul nostru este mai mare. Ce sa intelegem?ca daca prejudiciul este mai mare decat 5 salarii minime brute pe economie, nu merge angajamentul de plata si trebuie actionat in judecata, urmand ca recuperarea sa se faca in baza unei hotarari judecatoresti?
Multumesc
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului în cazul răspunderii patrimoniale a salariatului sunt:
- acordul părţilor;
- acţiunea în justiţie.
Prin acordul partilor se poate din prejudiciu cauzat doar echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Pentru restul puteti actiona in instanta pe salariatul respectiv ...
Multumesc frumos
acum,daca salariatul este de acord sa plateasca tot prejudiciul, mai este nevoie sa-l actionez in judecata peste ce trece de cele 5 salarii minime brute?
Depinde de modul de plata ? ... intrucat prejudiciul care depaseste valoarea de 5 salarii minime brute nu se poate retine din salariu decat in baza unei hotarari judecatoresti ...