avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt obligat de catre angajator sa semnez o hartie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt obligat de catre angajator sa semnez o hartie fara acordul meu

Buna seara,

Prietena mea lucreaza ca receptioner la un lant hotelier cunoscut. De cand au inceput verificarile ANAF, sefii sunt foarte speriati si ii ameninta ca vor suporta prejudiciile create in cazul in care ANAF v-a inchide unitatea, ba mai mult, ii obliga sa semneze un document (de mana) prin care isi iau angajamentul de a suporta aceste pagube, in caz contrar, angajatii vor fi actionati in instanta. Este posibil asa ceva? Ce se poate face si unde ne putem adresa pentru a solutiona aceasta problema. Luam in considerare si demisia, doar ca mi se pare un abuz ceea ce fac ei si nu cred ca e cazul ca prietena mea sa isi dea demisia...

Va multumesc anticipat!

Cristi C.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
cristicdr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:27, 31 Martie 2015
Poate sa nu-l semneze , intrucat raspunderea salariatilor se poate angaja si fara semnarea unui astfel de document.

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt: acordul partilor ori actiunea in justitie.
Va multumesc pentru raspuns!
Stiam si eu ca legea prevede aceste obligatii din partea angajatului. Dar angajatorul mai are dreptul sa ma actioneze in instanta pentru a recupera INTREG PREJUDICIUL CAUZAT, sau nu sunt obligat decat la plata a maxim 5 salarii minime brute pe economie? Multumesc!
Angajatorul are dreptul sa depuna toate diligentele pentru recuperarea intregului prejudiciu.

Acordul partilor se poate incheia pentru un prejudiciu de maxim 5 salarii minime brute pe economie.
Pentru pagubele care depasesc aceasta valoare va trebui promovata o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajament privind acordarea bonurilor fiscale s.a. ssmad ssmad Buna ziua, Am primit spre semnare, de la firma la care lucrez, un angajament prin care ma oblig sa respect informarea celor de la ANAF privind acordarea ... (vezi toată discuția)
Plata recuperare prejudiciu alderman79 alderman79 firma doreste recuperarea prejudiciului adus de angajat, chiar daca acesta nu a intentionat producerea lui, acesta, fiind urmare a procesului de productie. (vezi toată discuția)
Paguba adusa firmei StroeViorel89 StroeViorel89 buna ziua, am si eu o nedumerire de curand am adus un prejudiu firmei la care lucrez prin distrugerea unui monitor care ar costa aproximativ 5000 de euro am ... (vezi toată discuția)