avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata recuperare prejudiciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata recuperare prejudiciu

firma doreste recuperarea prejudiciului adus de angajat, chiar daca acesta nu a intentionat producerea lui, acesta, fiind urmare a procesului de productie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 29 Ianuarie 2012
Daca prejudiciul este recunoscut de salariat se poate recupera prin angajament de plata. Parerea mea este sa se faca o cercetare administrativa de catre o comisie care va intocmi un raport catre conducerea societatii, cuprinzand cele constatate urmare intregii proceduri, a dovezilor privind cuantumul prejudiciul, a apararilor salariatului cercetat si a propunerilor cu privire la recuperarea prejudiciului.
Angajamentul de plata nu se poate folosi pentru a se recupera un prejudiciu ... Angajamentul de plată semnat de salariat nu este titlu executoriu şi nu constituie temei legal pentru despăgubirea angajatorului.

In acest sens, sunt doua modalitati:
- actiunea in instanta ... art.254 alin.1 C.mun., salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

- acordul partilor . In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Comisia in cauza,( director CTC.director productie,director vanzari,administrativ si resurse umane, a stabilit doar valoarea prejudiciului.A urmat convocarea si prezentarea in fata acestei comisii a salariatului.Nu s-a intocmit nici un raport despre eventuale defectiuni ale utilajului si capabilitatea acestuia de a-si pastra precizia reglajului,fapt care a condus la presupusul prejudiciu
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
alderman79, utilizator
Contravaloarea pagubei recuperate care nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, este valabila si in cazul in care societatea castiga procesul in defavoarea angajatului???
Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

Recuperarea prejudiciului asa cum am mai spus se poate face prin doua modalitati:
- actiunea in instanta.
- acordul partilor, situatie in care contravaloarea pagubei recuperate nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare decizie curte de conturi Ramona24 Ramona24 Buna seara, Exista o decizie a curtii de conturi ( ramasa definitiva si irevocabila prin sentina) privind recuperare de catre entitatea publica a ... (vezi toată discuția)
Neplata conform angajament de plata, ce e de facut ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati cum am putea sa procedam in cazul urmator: - un salariat a depus un Angajament de plata ca urmare a faptului ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat de catre angajator sa semnez o hartie fara acordul meu cristicdr cristicdr Buna seara, Prietena mea lucreaza ca receptioner la un lant hotelier cunoscut. De cand au inceput verificarile ANAF, sefii sunt foarte speriati si ii ... (vezi toată discuția)