avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acoperis bloc

Buna! Am si eu o mare problema...ca toti cei care cauta raspunsuri pe aici. Locuiesc la etajul 4/4, iar acoperisul imobilului e foarte degradat, avand in vedere ca e construit de 42 de ani. Ce pasi legali trebuie urmati astfel incat sa putem determina asociatia de locatari sa se implice in efectuarea reparatiilor? Mentionez ca am facut o sedinta cu vecinii de pe scara, la care a participat si presedinta asociatiei, iar doamna sustine ca nu e treaba lor sa ne rezolve problemele. De acord, dar eu ce pot face in conditiile in care nu toti vecinii sunt de acord sa reparam acoperisul si sa impartim cheltuielile cf. legii?Cum putem implica asociatia in efectuarea reparatiilor astfel incat sa fie distribuite aceste cheltuieli pe fiecare apartament, functie de cota-parte indiviza?Care sunt pasii concreti: solicit asociatiei sa-mi repare acoperisul si apoi ce...?De facut pe cont propriu nu mi se pare firesc pt ca asta inseamna ca dupa aceea sa ma chinui sa-mi recuperez banii, iar doamnele din asociatie sa-si ridice lefurile in continuare doar scuturand din umeri si fara bataie de cap...asta pe banii locatarilor.
Cel mai recent răspuns: crinadum , utilizator 09:38, 1 Septembrie 2010
mai intai sa fie lumea de acord cu izolarea blocului, daca e fond reparatii sau trebuie stransi bani la fond reparatii pt aceasta lucrare si gasita o firma/echipa care sa efectueze lucrarea. Firma sau echipa sar gasi repede, problema este reticienta oamenilor cand e vorba sa dea bani, cu toate ca e bun comun ca si subsolul, casa scarii, boxe, sau ce o mai fi pe acolo comun si la care contribuie toata lumea, conform legii e obligatoriu (in special pe cota-parte, dar daca lumea alege alt sistem de repartizare nu e rau nici acesta..numai sa fie de acord si sa dea si banii).
eu am un apartament la et.4, ultim...si nu mi sa dat niciodata bani cand am izolat si am recurs la un sistem de genu : nu mai dau bani la repatarii subsol sau ce o mai fi...pana nu mi se da si mie la acoperis(adica nu mai contribui la fond reparatii) si lumea incepe sa inteleaga in timp ca e necesar si acoperisu, ca vad ca platesc numai restu pt subsol...si daca as lasa apa sa ajunga la etajele inferioare as primi un sprijim in plus...dar ce sa fac? sa stau cu apa in casa sa ajunga la vecinii de sub mine? sa imi fac diguri in casa? sami iau barcuta in loc de covoare/parchet? nu e normal...Asta ar fi o metoda de constrangere daca nu inteleg de vb buna.
andan30 a scris:
Locuiesc la etajul 4/4, iar acoperisul imobilului e foarte degradat, avand in vedere ca e construit de 42 de ani. Ce pasi legali trebuie urmati astfel incat sa putem determina asociatia de locatari sa se implice in efectuarea reparatiilor?

Sesizati in scris asociatia de proprietari cu aceasta problema. Presedintele asociatiei trebuie sa va dea un raspuns.
Dar, omul gospodar face iarna car si vara sanie. Asa ca si dv trebuia sa anuntati, sa sesizati de degradarea terasei si de faptul ca aveti infiltratii de apa in apartament inca din iarna. In adunatrea generala obligatorie din primul trimestru al anului 2010 se putea lua hotararea de stabilirea a contributiei fiecarui proprietar la constituirea fondului de reparatii necesar.
Acum vine toamna si asemenea lucrari nu se vor mai face din noiembrie pana in mai. Se mai fac in septembrie si octombrie dar nu mai este timp de adunat bani, de gasit firma ....
@andan30
Reparatia acoperisului, care este proprietate comuna a tuturor proprietarilor, se face prin asociatia de proprietari.
Presedinta asociatiei ii reprezinta pe proprietari si este asezata in aceasta functie sa rezolve orice problema legata de administrarea proprietatii comune.
Acesta este rostul infiintarii si organizarii si functionarii unei asociatii de proprietari: de a administra proprietatea comuna.

Doamna presedinta sa puna mana si sa citeasca legea 230/2007 si HG 1588/2007 in care va vedea ca are niste atributii bine stabilite pentru care poate fi si trasa la raspundere, inclusiv in instanta.

Faceti o cerere scrisa in doua exemplare (unul - cu nr.de inregistrare, semnat si stampilat de presedinta, ca dovada ca a luat la cunostinta de cererea dv., ramane la dv.) prin care ii cereti sa ia orice masura in stare sa rezolve problema terasei, altfel va vedeti silita sa apelati la justitie, impotriva asociatiei....

Luati atitudine, cunosteti-va drepturile si obligatiile pe care le aveti in asociatiile din condominiile in care locuiti, nu-i mai lasati pe presedintii de asociatie si administratori sa-si faca de cap, ci fiecare sa-si vada de treaba corect si limitat de prevederile legale, debarasati-va de neimplicare si "datul din umeri" atunci cand este vorba de proprietatea dv. individuala, dar si comuna.
Nu-i mai lasati pe altii sa decida pentru dv., luati atitudine, cereti sa se faca adunarile generale anuale, sa vi se dea raportul financiar, impuneti constituirea de fonduri de rulment si reparatii, daca acestea nu exista, participati la aceste adunari, alegeti alti oameni in conducere, daca cei alesi nu s-au achitat de obligatii fata de proprietari....implicati-va, ca altfel ajungeti de o sa cada blocurile pe dv.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
elga50, moderator
@andan30
Va pot spune cum am procedat noi (sunt in aceeasi situatie, 4/4), intr-un bloc care are doar presedinte, casier si cenzor, nu si administrator angajat. L-am bombardat pe presedintele asociatiei cu notificari scrise cu numar de inregistrare. In ianuarie, cand era jalea mai mare, l-am invitat sa faca o constatare, mi-am luat un vecin ca martor si am insistat sa-mi faca proces verbal de constatare, semnat de toti cei prezenti. In februarie am convocat adunarea generala. Am reconvocat-o pentru ca nu a fost statutara. Am pastrat dovezi le convocarilor. (trucul este ca la adunarea reconvocata decizia se ia cu majoritate simpla din numarul celor prezenti). Am inceput adunarea ofertelor. Am inmanat tuturor copii ale fiecarei oferte, pe baza de semnatura de primire. Am batut tot la 2 saptamani la fiecare in parte in usa si am reconvocat sedinte peste sedinte in care fiecare sa-si dea cu parerea (sa nu poata spune careva ca n-au fost consultati). Intre timp s-a inceput strangerea fondului de reparatii. Batut din nou la toate usile" Vecine, daca strangem 100 lei pe luna il reparam in 2014. Cat puteti da peste cei 100 lei de pe liste?" Totul cu dragalasenie, o guma, o intrebare despre sanatate, copii. Tonul ridicat nu rezolva nimic. Facut copii dupa lege, date fiecaruia sub semnatura, cu marcarea paragrafelor legate de partile comune. Gasit aliati intre vecini, tinut legatura cu ei, implicarea aliatilor in stresarea neplatnicilor rauvoitori, in cercetarea ofertelor, in negocierea termenilor contractului.
Rezultatul? In aug s-a semnat contractul si acum echipa e pe bloc si monteaza tabla cu spor.

Se poate, dar fara implicare nu se poate. Nu putem astepta sa faca altul pentru noi.
Bafta multa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz szabyku szabyku Buna. Am cateva nelamuriri cu urmatoarele aspecte/probleme : 1. E legata de reabilitatea termica a blocurilor. ''Asociaţia de proprietari va prezenta la ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata asociatia de proprietari-reparatii acoperis AndreiCalin1982 AndreiCalin1982 Buna, va scriu in legatura cu o problema cu asociatia de locatari. Locuiesc la etajul 4 iar acoperisul este stricat,pur si simplu izolatia este rupta de pe ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua! Lociuiesc la etajul 4 al unui bloc. Am probleme cu plafonul in sensul case infiltreaza apa. Care sunt pasii de urmat pentru realizarea unui ... (vezi toată discuția)