avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Studiu de caz
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Studiu de caz

Buna.
Am cateva nelamuriri cu urmatoarele aspecte/probleme :
1. E legata de reabilitatea termica a blocurilor.
''Asociaţia de proprietari va prezenta la UAT (n.n Unității Administrativ Teritorile) un tabel cu toţi proprietarii din bloc, din care să rezulte obligatoriu acordul din partea a 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente privind solicitarea finanțării în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3.''
In brosura celor de la MDRL avem asa :
A.''Convocarea adunării generale a proprietarilor, prin afişarea la avizierul asociaţiei a înştiinţării primite de la coordonatorul local şi a contractului de mandat.
B.''Aprobarea de către adunarea generală a înscrierii blocului în programul local. Decizia se ia cu majoritate de voturi din partea proprietarilor.''
Aici sunt confuz ! Adunarea generala inseamna: toata asociatia. Dupa cum reiese din brosura, trebuie votul/acordul majoritar (2/3-imi) al tuturor care fac parte din asociatia de proprietari (20 de scari si nu stiu cate blocuri....) si nu acordul majoritatii a 2/3-imi din blocul unde stau. ( blocul are 3 scari).
Ce varianta corecta gasim aici ?
2. La interventia asupra unui bun comun din scara (acoperis, conducta principala de apa, etc.) unde va fi necesara cheltuieli din fondul de reparatii pt. plata lucrarii/lor, trebuie acordul majoritar 50+1 din scara ca sa se poata lua bani din fond ? Unde nu axista fond de reparatii si lumea nu vrea sa dea bani ce se va intampla ? Ex. : izolatia de pe acoperis prezinta fisuri si pe timp de ploaie tavanul din interiorul unui apartament tot timpul se uda. Cel din cauza merge la asociatie si cere ajutor. Probabil, administratoarea vine cu ideea de a se strange semnaturi majoritar 50+1 pt a se putea umbla la fondul de reparatii sau in caz ca nu axista fond, la strangerea/adunarea sumei pt. a se plati reparatia. Dar daca, nu se obtine semnaturile a 50+1 sau lumea nu vrea sa cotizeze, ce se va intampla cu cel din cauza ?
3. Daca acoperisul blocului este bun comun atunci si tavanul subsolului este bun comun ? Va pun aceasta intrebare fiindca, cine sta la parter are urmatoarea problema :
In timpul iernii in apartament podeaua este rece si centrala degeaba functioneza
de bubuie pt ca, pana la genunchi se simte frig (mai ales daca are si gresie pusa). Dupa cum stim, caldura urca nu coboara. In cazul in care se fac interventii la acoperis ca sa nu ''ploaie'' la cei care stau la ultimul etaj si lumea este de acord (50+1 semnaturi) sa se plateasca reparatiile din fondul de reparatii sau in lipsa fondului sa se stranga/adune bani, asa ar trebui sa se procedeze si in cazul parterului, sa se izoleze tavanul subsolului cu plata din fond sau prin strangerea/adunarea de bani sau, gresesc ?
3. Pana la urma, pt. a accesa bani din fondul de reparatii pt plata unor lucrari ce tine de bunul in comun trebuie semnaturile/acordul tuturor celor din scara sau majoritatea decide ? Ce se va intampla daca nu se va obtine acordul majoritar ? Minoritatea plateste tot ? Si cu mai recupereaza banii ?
Multumesc in avans pt. raspunsuri !
Cu stima.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
szabyku, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:57, 10 Aprilie 2016
@szabyku,
1. Ce varianta corecta gasim aici ?

Realizati reabilitatea termica pe o scara, pe un bloc sau pe toate cele 20 de scari din nu stiu cate blocuri?

2. Nicaieri in legislatie nu se prevede ca administratorul sa obtina acordul scris a peste 50% din proprietari pentru a interveni la o avarie sau pentru a efectua o reparatie la terasa, subsol, instalatii comune...

3. Repartiile partilor comune (terasa, subsol, planseu subsol, pereti exteriori, casa scarii...) se fac de asociatie. Cheltuiala se suporta de proprietari, din fondul de reparatii al fiecarui proprietar sau prin repartizarea sumelor pe lista de plata pentru ceea ce depaseste fondul de repartii al fiecaruia.
Nu se umbla din usa in usa si nu este necesar ca asociatia sa aiba acordul majoritatii.

3. (3 repetat de dv).
Nu trebuie acordul majoritatii "pentru a accesa bani" din fondul de reparatii. Reparatiile mari si previzibile se fac atunci cand sunt planificate asa cum au fost prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de adunarea generala.
Reparatiile neprevazute se fac iar atunci cand apare necesitatea chiar daca nu au fost discutate concret in adunarea generala. Dar, oamenii ce stiu sa se gospodareasca, prind in BVC o pozitie cu cheltuieli neprevazute sau alte reparatii ce vor fi necesare... Iar comitetul are astfel acordul adunarii generale sa faca orice reparatie planificata sau neplanificata.



1-Pentru raspuns concret furnizati date concrete si certe
Nu pot fi analizate informatii de genul
nu stiu cate blocuri...

Daca se intentioneaza executarea reabilitarii
la 20 de scari si nu stiu cate blocuri...
,atunci este necesar acordul majoritatii proprietarilor scarilor unde urmeaza sa se execute reabilitarea termica
2-Acordul pentru intretinerea si reparatia partii comune este necesar in cazul executarii de reparatii care implica sume substantiale
Nu se convoaca adunare generala pentru inlocuit bec,robinet,vidanjare,colmatare,etc
Comitetul executiv are alocat de catre adunarea generala fond la dispozitie pentru lucrari urgente
3-Si acoperisul si subsolul sunt parti comune
Referitor la sursa de finantare reparatii parti comune reprezentantii asociatiei hotarasc daca se utilizeaza fondul de reparatii sau proprietarii urmeaza sa acopere costurile
Sunt asociatii unde nu exista fond de reparatii si in cazul aparitiei necesitatii executarii de reparatii proprietarii urmeaza sa depuna cote individuale care insumate sa acopere c/v lucrare
3-In asociatia de proprietari exista lucrari de reparatii neprevazute si cele prevazute =periodice de intretinere parti comune
Pentru lucrarile neprevazute comitetul executiv ,presedintele si administratorul detin competenta sa desfasoare acte si actiuni pentru remediere -fara a fi necesara convocare de adunare generala
|Pentru lucrarile periodice,adunarea generala hotaraste prin votul majoritatii participantilor executarea si sursa de finantare
K. Inca nu m-am lamurit cu subsolul.....
Parte comuna este tot subsolul cu boxe/pivnite si unde e cazul, garaje ? Sau numai tavanul acestora ? In caz ca se vrea izolarea acestui tavan pt. imbunatatire confort termic pt. cei de la parter, si oamenii din scara nu sunt de acord (exceptie cei de la parter), cum se va proceda, cine are ultimul cuvant ? Plus, cum se va intra in aceste spatii pt executarea lucrarii daca proprietarii nu sunt de acord ?
Multumesc.
Discutati in adunarea generala si o sa vedeti daca sunt de acord sau nu cu aprobarea unui buget de venituri si cheltuieli in care sa fie incluse ca obiectivele de care spuneti. O sa vedeti daca adunarea generala voteaza favorabil. Daca nu, insistati la urmatoarea adunare si poate canva o sa reusiti sa-i convingeti.
Adunare generala = vecinii de scara sau toti membri de asociatie ? Vot favorabil = 50+1 ?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Schimbare interfon monica89 monica89 As dori sa stiu cati proprietari dintr-o scara de bloc trebuie sa fie de acord pentru a se schimba vechiul interfon?Admnistratorul nu doreste sa stranga banii ... (vezi toată discuția)
Nelamumriri-art.43-47-h.g./1588/2007- Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Presedintele Asociatiei de proprietari sustine ca HG 1588/2007,sectiunea 4, ( art.43-47 ) NU .CONTINE TERMENUL DE \"SCARA\".Nefiind mentionat ... (vezi toată discuția)
Obligat sau nu vecinul pentru schimbarea usilor de la intrare? AdrianTionut AdrianTionut Buna, Am o intrebare legata despre propietarii care nu vor sa plateasca. De ani de zile mai exact vreo 15 ani nu s-a mai schimbat nimic la bloc, usi ... (vezi toată discuția)