avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare Agent de asigurare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare Agent de asigurare SRL

Buna ziua,
Spuneti-mi va rog, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesc in cazul infiintarii unui SRL - Agent de asigurare (pasii de urmat). In ce consta diferenta dintre brokeraj si Agent de asigurare SRL?
Precizez ca sunt agent asigurari la o firma, de 2 ani si am master in servicii financiare, unde am avut ca obiect de studiu si asigurarile.
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
28lacra, utilizator
Cel mai recent răspuns: 28lacra , utilizator 21:46, 2 Septembrie 2010
Ca broker de asigurari, aveti de indeplinit o gramada de conditii plecand de la capital social de minim 25.000 de ron (daca nu ma insel), cod CAEN unic, etc, dar puteti lucra cu mai multe firme de asigurari. Ca agent de asigurari, nu aveti aproape nici o restrictie, dar puteti lucra doar pt o singura firma de asigurari.
Chiar daca e un SRL, tot cu o singura firma de asigurari as purea lucra?
capital social mare pentru inceput.
Iata ce prevede legea cadru:
Legea 32/2000:
intermediari în asigurări - persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare broker de asigurare, asistent în brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfăşoară activitate de intermediere în asigurări, în schimbul unui/unei comision/remuneraţii, autorizat sau înregistrat în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia, precum şi intermediarii din statele membre care desfăşoară pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurări, conform dreptului de stabilire şi libertăţii de a presta servicii, după caz,

definitii

broker de asigurare:
a)persoana juridică română, autorizată în condiţiile prezentei legi, care negociază pentru clienţii săi, persoane fizice sau juridice, asiguraţi ori potenţiali asiguraţi, încheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare şi acordă asistenţă înainte şi pe durata derulării contractelor ori în legătură cu regularizarea daunelor, după caz.

agent de asigurare -
persoana fizică sau juridică împuternicită, în baza autorizării unui asigurător ori reasigurator, să încheie în numele şi în contul asigurătorului sau reasiguratorului, contracte de asigurare ori de reasigurare cu terţii, conform condiţiilor stipulate în contractul de mandat încheiat, fără să aibă calitatea de asigurător/reasigurător, broker de asigurare şi/sau de reasigurare

Concluzie:
Un agent de asigurare poate fi persoana fizica sau juridica.

Art. 34
(1)O persoană fizică sau juridică poate desfăşura o activitate ca agent de asigurare, dacă deţine o autorizaţie valabilă, scrisă, din partea unui asigurător, denumită în prezenta lege contract de agent, pentru a acţiona în numele acestuia.

(3)Agentul de asigurare persoană juridică trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a)să aibă ca obiect de activitate numai activitatea de agent de asigurare, cu excepţia prevăzută la art. 33 alin. (2);
b)să aibă în vigoare un contract de asigurare de răspundere civilă, a cărui valoare să reprezinte 75% din cea prevăzută la art. 35 alin. (5) lit. c);
c)să nu fi fost declarat anterior în faliment şi să nu facă obiectul unei proceduri de reorganizare judiciară şi/sau de faliment la data solicitării autorizării;
d)să se bucure de o bună reputaţie, iar denumirea agentului să cuprindă obligatoriu sintagma agent de asigurare;
e)asociaţii, acţionarii semnificativi, precum şi persoanele semnificative, după caz, să nu aibă cazier judiciar pentru infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar-fiscală;
f)conducătorul executiv să îndeplinească condiţiile privind pregătirea şi experienţa necesare pentru a deţine această funcţie, conform normelor Comisiei de Supraveghere â Asigurărilor.

CONCLUZIE:

Poti fi agent de asigurare persoana juridica (SRL), daca indeplinesti conditiile de mai sus.
In ceea ce priveste obligativitatea de a lucra cu o singura firma de asigurari eu nu am identificat-o in lege. Eu cred ca un SRL poate lucra cu mai multe firme de asigurari daca are cu fiecare incheiate contracte de agent (= autorizatia lor) vezi textul de lege de la art. 34. redat de mine in extras mai sus.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intermediari in asigurari cosmaliviu1001 cosmaliviu1001 Poţi fi agent de asigurări persoană fizică la o firmă de asigurări şi în acelaşi timp conducătorul unei firme cu activitate de intermediere ... (vezi toată discuția)
Pot sa adaug cod caen 8219 la cod caen 6622? judit2000 judit2000 Buna ziua. Vreau sa stiu daca la infiintarea unei firme SRL,cu activitate principala Cod CAEN 6622 pot sa adaug ca activitate secundara si Cod CAEN 8219? (vezi toată discuția)
Pfa in asigurari ggrama ggrama Ca si PFA pot sa prestez servicii de asigurare pentru mai multe societati de asigurare ? sau numai pentru una ? (vezi toată discuția)