avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri comune, drept de creanta !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri comune, drept de creanta !

Buna ziua. Va rog fumos lamuriti-ma in formularea unei hotarari. M-am judecat pentru partaj In Judecatorie si in Tribunal si acum dupa mai bine de o luna de la primirea comunicarii, imi dau seama ca nu e clara hotararea. Eu dupa ce am plecat din apartamentul in care am stat impreuna, el a mai facut niste imbunatatiri. Nu inteleg de ce intra acestea la partaj. I s-a hotarat lui o sulta sa -mi plateasca, apoi zice hotararea ca i se acorda un drept de creanta asupra imbunatatirilor facute dupa pronuntarea divortului (moment la care eu am parasit domiciliul , locuind cu chirie). Nu inteleg daca acest drept de creanta se scade din sulta ce imi revine.....Am vazut ca s-a calculat cota mea din masa de impartit, adica masa fara imbunatatiri... Fostul sot zice ca trebuie sa scada acea suma din cota mea , si, nu mi se pare deloc corect; pe mine nu ma intereseaza ce a facut in casa dupa ce am plecat eu, nu doresc nici sa se adauge si nici sa se scada ceva.. Va rog dati-mi un raspuns..
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana_42 , utilizator 19:10, 2 Septembrie 2010
Daca mai sunteti in termen faceti recurs.
daca nu sunteti lamurita puteti cere instantei in temeiul c pr civila lamurirea dispozitivului
Stimata Liliana_42,

Avand in vedere faptul ca termenul de recurs (15 zile de la comunicarea hotararii) s-a implinit (ati afirmat ca "dupa mai bine de o luna de la primirea comunicarii"), daca formulati recurs, trebuie sa solicitati si repunerea in termen, daca dupa momentul comunicarii, dar inauntrul termenului de recurs (15 zile), v-ati aflat in imposibilitate de a prezenta cererea de recurs (forta majora, adica dintr-o cauza mai presus de vointa dvs., de ex. concediu medical- nu va puteati deplasa, boala contagioasa, etc.) si daca restul termenului nu s-a implinit dupa incetarea cauzei..
Contradictia din sentinta, daca am inteles bine, consta in faptul ca in masa de impartit apare valorea apartamentului fara imbunatatiri, iar dreptul de creanta pe care il are fostul sot se refera la acestea.
Pentru a ne lamuri, ar fi indicat sa redati cu exactitate cuprinsul partii dispozitive a hotararii (hotaraste:....), fara nume, bineinteles.
Av. Constantin Radu Calugaru
Multumesc pentru promptitudine, insa mi-am dat seama ca nu am fost prea clara, ceva nu s-a inteles : eu nu sunt de acord sa mi se scada din cota mea, ceea ce a facut el in casa dupa desfacerea casatoriei; nu trebuie sa aiba cineva studii juridice ca sa vada ca e o aberatie….El putea sa-si faca pereti din aur si sa-si puna gresie din aur.. dupa plecarea mea; de ce sa mi le scada din cota ce-mi revine? Insa vad ca legea prevede asa ceva.. caci el a insinstat tare sa i se recalculeze acele cheltuieli..
Va redau cate ceva din hotarare :

“…..din suplimentul de expertiza in constructii rezulta ca valoarea actuala de circulatie a apartamentului, fara imbunatatirile efectuate dupa desfacerea casatoriei, este de 90209 lei.”

Si in decizia finala ( “IN NUMELE LEGII DECIDE” ) scrie asa:
“- valoarea masei de impartit este 90209 lei
- obliga paratul reclamant sa plateasca reclamantei parate sulta in valoare de 36083,6 lei
( 40%din 90209 lei )
- admite cererea paratului reclamant privind constatarea unui drept de creanta in valoare de 6614 lei, reprezentand imbunatatiri aduse imobilului dupa desfacerea casatoriei
- pastreaza celelalte dispozitii ale sentintei respectiv cu privire la cote, atribuire cheltuieli
- obliga intimata sa achite apelantului cheltuieli de judecata in apel in valoare de 1609 lei
- cu recurs in 15 zile de la comunicare “

Ce nu inteleg eu este daca din cota mea se scade acel drept de creanta.
Mentionez si ca la primul proces mi s-a impus cheltuieli de judecata de 1300 lei…; inseamna ca se adauaga si acestea la cele 1609 ??....

De ce faptul ca el a ramas in casa iar eu am stat cu chirie pana la data comunicarii, nu se ia in calcul ?.. In 3 ani, adica din 2007 de cand s-a pronuntat divortul, am dat pe chirie in total vreo 45 de milioane… Vad ca lui numai drepturi i-a dat… Imi vine sa cred ca justitia inca se cumpara bine..
Multumesc.
Stimata Liliana_42,

Observ ca nu ati avut avocat, avand in vedere ca vi s-a comunicat dvs. decizia.
Inteleg nemultumirea dvs. fata de modul in care se realizeaza actul de justitie.
Am sa va atasez un model de cerere (nu se timbreaza) de indreptare a erorii materiale (avand in vedere ca ati depasit termenul de recurs si ca nu puteti justifica repunerea in termen...puteti incerca si aceasta varianta - nu va garantez ca veti reusi, insa daca vi se respinge, aveti dreptul sa faceti recurs impotriva incheierii, deci cred ca merita sa incercati).
Cu privire la cheltuielile de judecata, nu aveti nici o solutie. Cele doua sume se aduna.
Cu privire la faptul ca ati stat in chirie in timp ce fostul sot folosea locuinta, pot sa va spun ca acest aspect nu are relevanta daca ati parasit de buna voie locuinta comuna. Oricum, acest aspect trebuia discutat la momentul procesual oportun.
Un salut cordial,

Av. Constantin Radu Calugaru

Model cerere:


CATRE
TRIBUNALUL...........


Subsemnata.........., domiciliata in......., intimata in dosarul cu nr. ........, al acestei instante, formulez

CERERE DE INDREPTARE A ERORII MATERIALE

strecurate in Decizia nr......... pronuntata in data de...........in dosarul nr. ...... al acestei instante, in sensul ca:

In dispozitivul deciziei mentionate, instanta, printre altele, dispune, citez: "obliga paratul reclamant sa plateasca reclamantei parate sulta in valoare de 36083,6 lei ( 40%din 90209 lei )".

Din suplimentul de expertiza in constructii rezulta ca valoarea actuala de circulatie a apartamentului, fara imbunatatirile efectuate dupa desfacerea casatoriei, este de 90209 lei.
Imobilul, asa cum rezulta din sentinta civila nr.........pronuntata la data de........ de catre instanta de fond, a fost atribuit apelantului reclamant. Cheltuielile facute de catre apelant ca imbunatatiri aduse imobilului, deci nefiind vorba de lucrari necesare pentru o normala utilizare a acestuia, nu pot face obiectul unui drept de creanta, avand in vedere ca apelantul este beneficiarul exclusiv al acestor imbunatatiri.

Avand in vedere faptul ca prin decizia care face obiectul prezentei cereri au fost stabilite cotele de contributie a fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune si ca celelalte dispozitii ale sentintei au fost pastrate, solicit instantei sa indrepte eroare materiala strecurata in decizia nr.......... din data de.......... in sensul ca:

- nu admite cererea apelantului reclamant privind constatarea unui drept de creanta in valoare de 6614 lei, reprezentand imbunatatiri aduse imobilului dupa desfacerea casatoriei.

Imi intemeiez prezenta cerere pe dispozitiile art. 281 C.proc.civ.

Data depunerii_______________ Semnatura_______________

Alte discuții în legătură

Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar: cum se calculează, la final, cheltuielile de judecată pe care le suportă fiecare parte? Dan_Morow Dan_Morow Buna dimineata, Va rog se imi raspundeti si mie la 3 intrebari: - am platit taxa de timbre in valoare de 30.000 lei pentru partajul unei case. Paratul nu a ... (vezi toată discuția)
Divort hotarare definitiva ? aura dana aura dana Sotia a castigat procesul de divort cu daune morale, la judecatorie din culpa exclusiva a sotului, dovedit cu martori. Sotul a facut recurs, iar la tribunal ... (vezi toată discuția)