avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CAS si concediul fara salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CAS si concediul fara salariu

Buna ziua!

Am urmatoarele doua cazuri:
1. angajat aflat 3 luni in concediu fara salariu. Pe perioada celor 3 luni beneficiaza de asiguare de sanatate? II pot acorda adeverinta de salariat in perioada celor trei luni?
2. angajat aflat 2 saptamani in concediu fara salariu: este asigurat medical in luna respectiva?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 19:19, 14 Octombrie 2010
Acest tip de concediu reprezinta, potrivit art. 54 din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca, prin acordul partilor, iar efectele sunt cele prevazute la art. 49 alin. (2) din acelasi act normativ: suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Astfel in aceasta perioada angajatul si angajatorul nu mai platesc contributiile la bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurile speciale,iar intervalul cat salariatul este in concediu fara plata, nu este considerata vechime in munca
Puteti sa-i dati o adeverinta de salariat specificand ca se afla in concediu fara plata.

Ordinul 617 Norma metodologica
(3) Drepturile de asigurare înceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
titiana, utilizator
Va multumesc mult.
Inteleg ca salariatul este asigurat pe perioada celor 3 luni de concediu fara salariu.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
bvr, utilizator
Nu poate angajatul sa cotizeze pentru sanatate in acesta perioada. De ex daca concediu dureaza 4 luni.

Buna ziua!

revin cu o noua problema legata de calitatea de asigurat la "sanatate" in perioada concediului fara salariu. Am un angajat care a solicitat concediu fara salariu in perioada 05.07.2010-13.10.2010. Azi m-a anuntat ca doreste adeverinta pentru medicul de familie deoarece de maine intra in concediu medical.
Intrebarile sunt::
1. Mai este el asigurat daca la data de 13.10.2010 a depasit 90 de zile de concediu medical?
2. Inteleg ca este asigurat 3 luni de la data ultimesi plati a contributiei; daca s-a platit contributie aferenta lunii iulie, pot considera ca este asigurat in lunile: august septembrie, octombrie?
3. Calitatea de asigurat inceteaza la data de 06.10.2010?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
bvr, utilizator
sandu635 a scris:

Nu poate angajatul sa cotizeze pentru sanatate in acesta perioada. De ex daca concediu dureaza 4 luni.

Nu inteleg

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate dupa incetare activitate Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Ma poate lamuri si pe mine cineva daca cei care au incetat activitatea intru-un loc de munca unde plateau asiguarea aceea de sanatate obligatorie, ... (vezi toată discuția)
Sanatate alinajianu alinajianu buna ziua! va rog spuneti_mi cum sa procedez....sotul meu este angajat iar in momentul de fata este internat in spital! am cerut o adeverinta de la firma care ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada somajului tehnic Anghel Mihaiela Anghel Mihaiela Cine plateste indemnuzatia de Concediu Medical pt. un salariat a carui activitate este suspendata conf. OUG 4/2010 (somaj tehnic) ? Angajatorul sau Ag.Somaj ? ... (vezi toată discuția)