avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... imobil bun propriu - bun comun dupa casatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

imobil bun propriu - bun comun dupa casatorie?

Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Din ce stiu si din ce am citit, nici un bun propriu nu devine bun comun dupa casatorie, prin urmare nici un imbil de exemplu nu va deveni bun comun dupa un anumit numar de ani de casatorie, cred ca e corect, nu? Insa am citit situatia acelor imobile cumparate cu credit si se punea problema pentru plata ratelor dupa casatorie, cum ca ar avea o influenta. Desi am inteles ca nu ar avea vreo importanta cum sunt ratele, ati putea totusi sa imi confirmati acest lucru? Adica imobilul va ramane bun propriu si in acest caz? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:10, 2 Septembrie 2010
Daca un bun imobil a fost achizitionat de unul dintre soti inainte de casatorie, insa doar o parte din rate au fost achitate de catre acesta si ulterior dupa casatorie ratele au fost achitate de ambii soti, valoarea ratelor achitate de catre cei doi soti dupa casatorie va fi inclusa in masa de partaj, sotul coplatitor avand dreptul la 1/2 din ratele achitate la acel imobil, precum si a eventualelor imbunatari facute pe perioada casatoriei.
Bineinteles se pot face dovezi si solicita o contributie mai mare decat 1/2 a unuia dintre soti la plata acestor rate, in functie de venitul realizat si contributia efectiva la plata acestor rate.
bunurile dobindite inainte de data casatoriei, indiferent ca sint mobile sau imobile, sint considerate bunuri proprii. in aceasta situatie se regaseste si imobilul, achizitionat prin credit ipotecar de unul din soti, care, in cazul divortului in sarcina celuilalt sot ii incumba numai un drept de creanta, numai daca poate proba contributia la plata ratelor. bunurile proprii isi mentin acest regim juridic pina la instrainarea lor, chiar daca aceasta este facuta in timpul casatoriei.
Multumesc mult pentru raspuns...Si ca solutie, ce s ar putea face? Un eventual act incehiat la notar, inainte de casatorie, prin care celalalt partener sa nu aiba vreo pretentie in caz de divort? Sau cum ar putea proba sotul proprietar ca isi plateste ratele din banii proprii? Multumesc mult inca o data.
daca se plateste in timpul casatoriei, devine bun comun.
degeaba a fost achizitionat inainte de casatorie daca ratele pt imobil se platesc in timpul casatoriei.bunul e comun.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am vazut mai multe pareri pe net despre aceasta situatie: ... Oliver-Benji2022 Oliver-Benji2022 Buna ziua! Am vazut mai multe pareri pe net despre aceasta situatie: Bunurile dobandite inainte de casatorie devin comune dupa casatorie pana la urma? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune sau nu? realest25 realest25 Buna ziua. Am un apartament proprietate personala si nu sunt casatorit. Daca m-as casatori la un moment dat, vreau sa stiu daca locuinta ar deveni bun comun, ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat un apartament în rate cu un an înainte de căsătorie. soțul are vreun drept asupra lui în caz de partaj? TEODORA MARTIS TEODORA MARTIS Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cu imprumut de la banca,ratele eu le achit, dar dupa un an m-am ... (vezi toată discuția)