avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... imobil bun propriu - bun comun dupa casatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

imobil bun propriu - bun comun dupa casatorie?

Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Din ce stiu si din ce am citit, nici un bun propriu nu devine bun comun dupa casatorie, prin urmare nici un imbil de exemplu nu va deveni bun comun dupa un anumit numar de ani de casatorie, cred ca e corect, nu? Insa am citit situatia acelor imobile cumparate cu credit si se punea problema pentru plata ratelor dupa casatorie, cum ca ar avea o influenta. Desi am inteles ca nu ar avea vreo importanta cum sunt ratele, ati putea totusi sa imi confirmati acest lucru? Adica imobilul va ramane bun propriu si in acest caz? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:10, 2 Septembrie 2010
carmenmur a scris:

daca se plateste in timpul casatoriei, devine bun comun.

Doamna avocat, cu stima pun si eu o intrebare: care este dispozitia legala prin care bunul propriu devine bun comun, tinind cont de speta mai sus discutata. poate fi transformat un drept de creanta in drept de proprietate? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
ContSters71920, utilizator
athe a scris:

degeaba a fost achizitionat inainte de casatorie daca ratele pt imobil se platesc in timpul casatoriei.bunul e comun.


Doamna avocat, cu stima pun si eu o intrebare: care este dispozitia legala prin care bunul propriu devine bun comun, tinind cont de speta mai sus discutata. poate fi transformat un drept de creanta in drept de proprietate? Multumesc!
Un bun propriu nu va fi cuprins in comunitatea matrimoniala , indiferent de durata casniciei.
Exista , insa , posibilitatea nasterii unui drept de creanta , daca sotul neproprietar aduce imbunatatiri unui asemenea bun.
Prescriptia intre soti e suspendata, prin umare, valorificarea acestui drept , sesizand instanta de judecata , poate interveni in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti privind desfacerea casatoriei prin divort.


Art. 30 din Codul familiei
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.

Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am vazut mai multe pareri pe net despre aceasta situatie: ... Oliver-Benji2022 Oliver-Benji2022 Buna ziua! Am vazut mai multe pareri pe net despre aceasta situatie: Bunurile dobandite inainte de casatorie devin comune dupa casatorie pana la urma? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune sau nu? realest25 realest25 Buna ziua. Am un apartament proprietate personala si nu sunt casatorit. Daca m-as casatori la un moment dat, vreau sa stiu daca locuinta ar deveni bun comun, ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat un apartament în rate cu un an înainte de căsătorie. soțul are vreun drept asupra lui în caz de partaj? TEODORA MARTIS TEODORA MARTIS Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cu imprumut de la banca,ratele eu le achit, dar dupa un an m-am ... (vezi toată discuția)