avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE+CONTRIBUTII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE+CONTRIBUTII

Daca din anumite motive sunt obligata sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, as putea ca incepand cu data incetarii contracului de munca sa fac contract cu casa de pensii, somaj ,sanatate si sa-mi platesc singura in continuare contributiile cu ajutorul familiei asfel incat apoi sa am dreptul la somaj?Am acest drept? Pentru ca uneori angajatorii fac anumite presiuni asupra angajatilor ca te determina sa ei o asemenea decizie decat sa ajungi la lucruri grave de exemplu sa ti se puna in spate ceva ca apoi sa nu te mai plateasca. Va rog un rasuns legal .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: brigite , utilizator 10:45, 2 Septembrie 2010
Da, puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii incepand cu data incetarii raporturilor de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Da, puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii incepand cu data incetarii raporturilor de munca.

Raspunsul este corect dar incomplet. Intrebarea cuprindea toate cele 3 contributii salariale.
Conform legii 95/2006, chiar daca nu mai aveti nici o sursa de venit, sunteti obligata sa va achitati contributia la casa de sanatate unde sunteti inscrisa, baza de calcul fiind salariul minim pe economie.
In ceea ce priveste contributia pt. somaj nu va pot da un raspuns corect si sigur in acelasi timp, dar va pot spune parerea mea: nu puteti plati contributia si apoi sa aveti siguranta ca puteti beneficia de indemnizatia de somaj.
1. Legea 76/2002 (legea somajului) spune:
Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
...
Art. 22. - (1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară (acesta este de 600 lei).

2. Deci puteti sa incheiati contract de asigurare la somaj numai daca aveti contracte de asigurare si la Pensii si la Sanatate. Contributia lunara este de0,5% din venitul lunar asigurat.
3. Mergeti la Casa de Pensii si la Casa de Asigurari de Sanatate si incheiati contracte de asigurare.
4. La Sanatate contributia lunara este de 5,5% din venitul lunar asigurat care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
5. La Pensii contributia lunara este de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
a1h4 a scris:

Daca din anumite motive sunt obligata sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, as putea ca incepand cu data incetarii contracului de munca sa fac contract cu casa de pensii, somaj ,sanatate si sa-mi platesc singura in continuare contributiile cu ajutorul familiei asfel incat apoi sa am dreptul la somaj?Am acest drept? Pentru ca uneori angajatorii fac anumite presiuni asupra angajatilor ca te determina sa ei o asemenea decizie decat sa ajungi la lucruri grave de exemplu sa ti se puna in spate ceva ca apoi sa nu te mai plateasca. Va rog un rasuns legal .
Va multumesc.

Din ce inteleg eu pe tine te intereseaza sa platesti contributiile ca persona fizica in continuare, pe urma la un moment dat sa poti beneficia de somaj. Poti sa platesti in continuare contributiile, dupa incheierea contractelor de asigurare , dar sa beneficiezi de indemnizatia de somaj nu vad cum, in ce calitate ?, cum te trimiti pe tine in somaj?, ar iesi in pierdere statul roman si asa ceva nu se accepta...
Cam asta inteleg si eu.
D-nul Tudor spune ca poate plati contrib. de somaj, si probabil ca are dreptate, dar nu spune daca poate beneficia de indemnizatia de somaj.
Eu nu cred ca o persoana fizica poate beneficia de indemnizatia de somaj. Nu pot fi indeplinite conditiile de acordare a indemnizatiei, in ceea ce priveste angajatorul.

Alte discuții în legătură

Cuantumul contributiilor sociale pentru cei fara loc de munca ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As vrea sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile sociale care trebuiesc platite de o persoana care nu are un loc de munca si care vrea sa ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor sociale de catre o persoana fizica VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema . Momentan sunt in somaj (mai am 3 luni de somaj) . Am inteles ca este posibil de la momentul in ... (vezi toată discuția)
De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)