Daca din anumite motive sunt obligata sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, as putea ca incepand cu data incetarii contracului de munca sa fac contract cu casa de pensii, somaj ,sanatate si sa-mi platesc singura in continuare contributiile cu ajutorul familiei asfel incat apoi sa am dreptul la somaj?Am acest drept? Pentru ca uneori angajatorii fac anumite presiuni asupra angajatilor ca te determina sa ei o asemenea decizie decat sa ajungi la lucruri grave de exemplu sa ti se puna in spate ceva ca apoi sa nu te mai plateasca. Va rog un rasuns legal .
Va multumesc.
1. Art.22, lit.f) se refera la "persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii" deci nu la persoane care stau degeaba acasa, platesc contributia si dupa 12 luni beneficiaza de indemnizatie de somaj.
2. O astfel de activitate ar fi o conventie de prestari servicii care nu necesita un program rigid la un anume angajator.
Ai dreptul la somaj doar daca contractul de munca se desface din partea angajatorului, pentru ca angajatorul nu mai poate sa te plateasca, se face o reorganizare interioara si postul se desfiinteaza. Dezavantajul pentru angajator in acest caz ca un an de zile nu mai poate angaja pe nimeni cu aceeasi denumire. Insa tu beneficiezi de somaj. (daca ai cel putin 6 luni sau 1 an de angajare continua?)
In cazul in care tu demisionezi, sau contractul se desface cu acordul ambelor parti nu beneficiezi de somaj.