Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca persoanele cu venituri din profesii liberare in cazul carora nu se dovedeste dependenta de angajator sunt obligate la plata contributiilor sociale? Eu stiam ca nu trebuie sa plateasca, dar recent mi s-a spus ca s-ar fi schimbat legea din nou. Pana acum nu am platit decat 16% impozit pe venit. Ar fi trebuit sa platesc si sanatate, daca eu sunt angajata in alta parte cu carte de munca si mi se platesc aceste contributii?
Va multumesc
Reconsiderarea activitatii ca fiind dependenta nu se face in cazul profesiilor liberale.
Contributia la sanatate trebuia sa o platiti si inainte de 1 iulie ( o vezi plati acum cu penalitati)
De la 1 iulie trebuie sa platiti toate contributiile sociale, sanatate, somaj, pensii. Nu are importanta ca mai sunteti angajata cu carte de munca in alta parte.
Va multumesc pentru raspuns. Luna trecuta am inteles de la stiri ca "profesiile liberale au scapat de plata contributiilor sociale". A fost o stire eronata sau s-au schimbat lucrurile intre timp? Sincer nu stiu ce sa mai cred....
E gresit ceea ce au spus ei. Si cei cu profesii liberale trebuie sa platesca contributiile sociale conform legii. Nu au si ei nevoie de servicii medicale, nu ies la pensie ? Binenteles ca da.
"Avantajul" celor cu profesii liberale e ca activitatea lor nu pote fi reconsiderata dependenta. Profesiile liberale nu intra sub incidenta art 7 al(1) pc2 din Codul fiscal, conform normelor metodologice ale aceluiasi articol.
Cum am spus si in postul anterior contributiile sociale trebuie platite.