avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Drepturi PFA independent
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Drepturi PFA independent

Buna ziua! Sunt angajata de 6 ani la stat, pe perioada nedeterminata, dar am si pfa de 4 ani. initial era pfa dependent (lucrez la un call center, fac sondaje de opinie, iar firma a adoptat aceasta formula deoarece plateste dari mai mici decat pt CM), insa de la 1 iulie 2014 ne-au obligat sa semnam noile contracte si am devenit pfa independenti. ei sustin ca nu mai au obligatia de a-mi plati concediile medicale, pensia deoarece eu am contract de munca in alta parte. Mie nu mi se pare logic acest lucru, insa nu reusesc sa gasesc legislatia care sa ma faca sa-i oblig sa-mi platesca concediile si pensia. Urgenta e data de faptul ca intr-o luna trebuie sa intru in concediu prenatal, iar cei de la firma au zis ca nu mi vor plati absolut nimic deoarece "legea nu-i lasa". Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 16:33, 27 Octombrie 2014
Conform codului fiscal o activitate independenta poate fi reconsiderata ca activitate dependenta in anumite conditii. Odata considerata dependenta venitul obtinut din aceasta activitatea este asimilat unui venit salarial si atata pfa ca beneficiar al venitului cat si firma care a platiti venitul vor fi obligati sa plateasca in sodidar toate taxele, impozitele si contributiile sociale datorate unui venit salarial

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază

Nu exista nici o lege care sa-i oblige sa va plateasca dvs in calitate de PFA concedii si contributii sociale la pensii sau sanatate. In cazul unei activitati independente nu depindeti in nici un fel de cel care va plateste venitul
Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2014
georgeenciu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la sanatate pentru pfa independent cu cim mirelasara mirelasara Buna ziua! Sunt angajata de 6 ani la stat, pe perioada nedeterminata, dar am si pfa de 4 ani. initial era pfa dependent (lucrez la un call center, fac ... (vezi toată discuția)
Firma cu 50 angajati ne obliga la pfa ufpuf ufpuf Buna seara. va deranjez cu o intrebare. lucrez intr`o firma destul de prospera avand in vedere criza prin care trecem. acum un an cand m`am angajat eram 15 ... (vezi toată discuția)
Pfa-pensionar, activitate dependenta? radu_69 radu_69 Sunt PFA -resurse umane, am si calitatea de pensionar in sistemul public de pensii si colaborez pe baza de contract de presatari servicii cu o institutie. In ... (vezi toată discuția)