avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor catre bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor catre bunici

Un copil de 7 ani, rezultat dintr-un concubinaj, e in ingrijirea de facto a bunicilor din partea mamei, de la 3 ani, solutie agreata de ambii parinti pana acum.
In acesti ultimi 4 ani, fetita a fost intretinuta si crescuta doar de bunici cu sprijin sporadic doar din partea tatalui.
Acum, cand copilul incepe clasa I, mama s-a gandit sa-l ia (in alt oras unde locuieste de 8 ani), pentru a obtine o pensie alimentara de la tata; criza i-a luat mijloacele de subzistenta. Nu cred ca ar trece testul anchetei la domiciliu, si nu are decat un venit fictiv (plateste darile la stat fara a incasa salariul).
Ar putea obtine bunicii incredintarea, pentru a salva copilul? Sunt sanse mari ca tatal sa agreeze o astfel de solutie.
Daca da, tatal isi pastreaza drepturile parintesti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Popescu , Avocat 14:06, 1 Septembrie 2010
Atata timp cat parintii minorului traiesc si nu au savarsit fata de acesta fapte de natura penala, bunicii nu au nici o sansa la incredintare.
Teoretic, daca niciunul dintre parini nu se preocupa de copil, instanta il poate incredinta bunicilor, daca apreciaza ca este in interesul minorului acest lucru; o asemenea actiune are loc in contradictoriu cu ambii parini si atata timp cat mama nu va fi de acord si se opune, sansele d-voastra sunt foarte mici; dar aceasta nu inseamna ca nu puteti incerca.
avocat Cristina Popescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinajul este recunoscut de priectul noului cod civil? in europa, in ce tari e recunosut? ContSters89081 ContSters89081 Este o realitate in multe tari europene, inclusiv in Romania.Exista multe cupluri de facto, fara sa fie si de jure...adica, fara sa fi trecut pe la ... (vezi toată discuția)
Divort Lacramioara Constantin Lacramioara Constantin Caz: Doi soti cu copil minor , 3 ani si ceva, divorteaza, (ea a depus cerere de divort cu incredintare copil). El sustine ca nu poate sa lase copilul in grija ... (vezi toată discuția)
Decesul parintelui ralu_2008 ralu_2008 ce se intampla in cazul decesului parintelui caruia i-a fost incredintat un minor prin hotarare judecatoreasca de divort? minorul poate fi incredintat spre ... (vezi toată discuția)