avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Concubinajul este recunoscut de priectul noului Cod ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Concubinajul este recunoscut de priectul noului Cod civil? In Europa, in ce tari e recunosut?

Este o realitate in multe tari europene, inclusiv in Romania.Exista multe cupluri de facto, fara sa fie si de jure...adica, fara sa fi trecut pe la Primarie.Daca un cuplu ajunge sa se desparta, exista vreo obligatie a partenerului mai instarit fata de cel dezavantajat financiar, in situatia in care acel cuplu a fost real timp de 15 ani, cei doi parteneri avand si un copil, recunoscut de ambii parinti? Cu cine ramane copilul, in situatia in care tatal are infinit mai multi bani decat mama? Daca ramne cu mama, tatal copilului nu trebuie sa le asigure copilului si mamei acelasi nivel de viata avut anterior despartirii parintilor?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 09:38, 7 August 2011
In legislatia romaneasca actuala nu este reglementat concubinajul.Acesta nu este recunoscut nici in proiectul Noului Cod Civil.
Astfel,bunurile dobandite in comun de concibini fac obiectul proprietatii comune pe cote-parti iar proba calitatii acestor bunuri si a cotelor ce revin exclusiv fiecaruia se va face conform dreptului comun,atat intre concubini,cat si intre acestia si terti.
Copiii rezultati dintr-o relatie de concubinaj se bucura de intretinerea datorata de parinti aflati in relatia de concubinaj potrivit dispozitiilor Codului Familiei.
Potrivit legislatiei actuale,concubinii nu pot adopta impreuna un copil.
In situatia in care din aceasta relatie a rezultat un copil,iar la un moment dat cei doi parteneri se despart,presupunand ca tatal are mijloace financiare,conditii optime de crestere,intretinere si educare a copilului,acesta poate solicita instantei incredintarea minorului.
In cazul in care copilul este totusi incredintat mamei,iar aceasta are mijloace materiale mai putin suficiente,personal cred ca tatal are o obligatie de intretinere fata de copil
desi nu i-a fost incredintat,deoarece mama poate solicita instantei de judecata si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere.
Multumesc pentru raspuns. Aveam o vaga idee ca in Italia, de pilda, se punea problema recunoasterii concubinajului...si, ca atare, credeam ca ar putea sa fie recunoscut si la noi de noul Cod Civil...In cazul expus de mine, mama are si ea o situatie materiala suficienta pentru a putea creste corect copilul, dar tatal este ....superbogat. In acest caz, el i-ar putea oferi cu mult mai mult baiatului..Acest argument - economic- si faptul ca este baiat (nu fetita) ar putea conduce la incredintarea copilului tatalui?.. Oricum, inteleg ca exista doar o obligatie a tatalui catre fiu nu si fata de fosta concubina...
Criteriul economic nu este singurul luat in considerare de catre instanta de judecata intr-un proces de incredintare a minorului,insa are totusi importanta.Pe de alta parte,faptul ca minorul este baiat si nu fetita,nu cred sa aiba prea mare relevanta.In fond,se are in vedere interesul superior al copilului,indiferent daca este fetita sau baiat.
Instanta va compara posibilitatile financiare ale parintilor,conditiile de intretinere,crestere si educare a copilului,se va tine cont in principal de interesul minorului, se va efectua o ancheta sociala care va fi avuta in vedere impreuna cu probele ce vor fi adminsitrate.In functie de aceste probe,ancheta sociala etc.se va hotari caruia dintre parinti ii va fi incredintat copilul.
In cazul in care tatal, ocupat, deleaga rolul de parinte unei bone, nu ar fi normal ca minorul sa fie incredintat mamei? Un parinte ii formeaza minorului afectul , il indruma, il face sa inteleaga adevaratele valori...Iar daca bona, oricat ar fi de constiincioasa si oricat ar iubi copilul este...destul de limitata cultural....
A doua intrebare: Mama trebuie sa solicite instantei ca tatal sa contribuie la intretinerea minorului inca de la inceput sau poate cere acest lucru si ulterior, dupa ce i se va fi incredintat minorul?..
Parerea mea este ca asa ar fi normal sa se intample,in cazul in care tatal "deleaga"rolul de parinte unei bone,desi un astfel de rol,indatoririle de parinte nu pot fi transmise,delegata sau cum doriti sa spuneti,unei bone.Un parinte,oricat ar fi de ocupat,nu poate sa renunte la drepturile si obligatiile cele are fata de copiii sai.
Mama poate solicita ca tatal sa contribuie la intretinerea minor

Cel mai bine ar fi ca odata cu cererea privind incredintarea minorului,mama sa solicite instantei de judecata si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere.
Insa aceasta cerere se poate face si ulterior incredintarii minorului.

Alte discuții în legătură

Incredintarea copilului minor bmc25z bmc25z Am o fetita de 4 ani si 5 luni pe care o cresc impreuna cu parintii mei de la virsta de 10 luni, cind mama ei a plecat in Italia.In tot acest timp a ... (vezi toată discuția)
Copil 12 ani, parinti necasatoriti---cui poate ramane copilul? doina80 doina80 Va voi expune un caz mai aparte, mama si tatal nu au fost casatoriti niciodata, dar au locuit impreuna si si-au crescut copilul impreuna. Acum baiatul are 12 ... (vezi toată discuția)
Copiii .......la mama sau la tata? mona_lisa mona_lisa Buna ziua! Am o prietena care se afla intr o situatie disperata, De cativa ani traieste in concubinaj cu partenerul de viata cu care are 2 copii acestia fiind ... (vezi toată discuția)