avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil 12 ani, parinti necasatoriti---cui poate ramane ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil 12 ani, parinti necasatoriti---cui poate ramane copilul?

Va voi expune un caz mai aparte, mama si tatal nu au fost casatoriti niciodata, dar au locuit impreuna si si-au crescut copilul impreuna. Acum baiatul are 12 ani. Tatal doreste sa se desparta de mama, iar baiatul doreste sa locuiasca cu tatal. Este posibil ca baiatul sa locuiasca cu tatal in alta tara, sau este nevoie absoluta de acordul mamei? Mai mentionez ca parintii si copilul locuiesc momentan in Italia, fiind cetateni romani toti 3. Ce poate face tatal in aceasta situatie pt a avea baiatul langa el? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:46, 13 Septembrie 2010
Instanta va decide cui incredinteaza minorul spre crestere si educare, daca unul din parinti de pune o cerere de chemare in judecata pentru incredintare.
poate face cerere in instanta de incredintare a minorului.
buna ziua.
tatal minorului va trebui sa investeasca instanta de judecata cu o cerere de incredintare a minorului.
daca instanta ii va acorda custodia copilului, nu va avea nevoie de acordul mamei minorului , pentru ca copilul sa locuiasca cu dansul in strainatate.
Tatal va trebui sa promoveze o actiune pe rolul instantrei prin care sa solicite incredintarea minorului.In cadrul acestui proces avand in vedere ca minorul are varsta de 12 ani, acesta va fi ascultat de catre instante cu privirea la optiunea sa privind incredintarea , iar daca minorul doreste sa ramana cu tatal sau si isi exprima aceasta optiune, doleanta sa va cantari considerabil in fata instantei.
Mai mult decat atat, tatal va trebui sa probeze in fata instantei ca este in interesul minorului ca acesta sa fie incredintat tatalui.
Probatoriul este important in astfel de cauze pentru ca instanta analizeaza cele mai optime conditii pe care parintii le pot oferi minorilor, sens in care sfatuiesc angajarea unui avocat care sa-l consilieze pe tata pe parcursul procesului de incredintare.
Probe:inscrisuri, martori, interogatoriul paratei, ancheta sociala, ascultarea minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reincredintare copil xcristina1 xcristina1 Daca un copil i se incredinteaza unuia dintre parinti si alt copil la celalalt, desi eu nu sunt de acord ce pot face ca sa-mi recuperez copilul? Sunt in divort ... (vezi toată discuția)
Concubinajul este recunoscut de priectul noului cod civil? in europa, in ce tari e recunosut? ContSters89081 ContSters89081 Este o realitate in multe tari europene, inclusiv in Romania.Exista multe cupluri de facto, fara sa fie si de jure...adica, fara sa fi trecut pe la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de la ce varsta minorul poate decide singur in privinta ... popescu02 popescu02 Buna ziua. De la ce varsta minorul poate decide singur in privinta stabilirii domiciliului in care doreste sa locuiasca impreuna cu unul dintre ... (vezi toată discuția)