avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pe animatii 3d de caractere de ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pe animatii 3d de caractere de jocuri + documente de design jocuri pe conole si telefoane mobile

Buna ziua,
Am o mica problema sunt animator de caracter 3d pentru segmentul de jocuri pe diferite platforme gen PC, Xbox 360, PS3, Iphone, etc.
Munca mea consta in a crea scheletul caracterului si de a-l atasa de modelul 3d. Dupa acest procedeu se incepe animatia caracterului respectiv, adica toate miscarile pe care acesta le poate face intr-un joc.
Am fost angajat la o companie fara contract de munca sau orice alta forma legala, am avut un fel de intelegere verbala in sensul ca eu voi crea animatiile voi organiza echipa si voi creea jocul respectiv (documentul de design al jocului ). Intelegerea prevedea un salar de 1300 lei cu explicatia ca in momentul lansarii jocului si cand se vor primii banii voi promi o cota parte si bineinteles un contract.
Din pacate in momentul in care am terminat partea de animatie si s-a ajuns in stadiul aproape final al jocului am fost dat la o parte .
Eu as dori sa stiu daca am vreo metoda legala pentru a-mi recupera banii promisi pentru munca depusa sau daca le pot cere interzicerea folosirii creatiilor mele in acest joc adica animatiile, sistemul gandit de mine, povestea jocului.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Sorin Farcas , Consilier juridic 17:02, 1 Septembrie 2010
Din ce spuneti, se pare ca sunteti coautor la o lucrare, opera colectiva - la initiativa, sub numele si responsabilitatea unei persoane juridice. Fiecare dintre coautori aveti activitatea intelectuala restransa la un sector determinat , sub directivele initiatorului(a firmei),
Art.6 alin. 2 din legea drepturilor de autor prevede ca acest regim este supus conventiei partilor - initiatorul(firma) si coautori(si d-voastra). Daca insa nu exista nici o conventie (contrara), atunci dreptul de autor revine initiatorului, indiferent daca acesta este p. fizica sau p. juridica.
Imi pare rau pt. d-voastra dar ati fost pacalit si este aproape imposibil sa va recuperati sumele promise!
Fiti mai atent pe viitor! Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
Sorin Farcas, Consilier juridic
Problema la initiator e ca am fost si eu adica echipa de oameni a fost adusa de mine facand intelegerea dintre noi doi ca fiind el cu banii eu cu oamenii.
Problema la initiator e ca am fost si eu adica echipa de oameni a fost adusa de mine facand intelegerea dintre noi doi ca fiind el cu banii eu cu oamenii si partea de creatie a jocului.
Initiatorul jocului am fost eu, eu venind cu ideea jocului, si construind scheletul siideile/conceptul jocului, acum pentru ducerea la bun sfarsit a jocului aveam nevoie de o echipa: un animator, un coordonator, un responsabil de echipa(functii ocupate de mine:), un modelator, un concept artist/desenator, un programator, acestia facandu-si jobul dupa indicatiile si ideile mele.
Jocul se creeaza in felul urmator : game designerul se ocupa de creea jocului adica el gandeste jocul, aduce ideile. urmeaza ca pe aceste idei si documente ca cei care lucreaza la proiectul respectiv sa isi faca treraba dupa aceste indicatii. Ei avand totusi pe fiecare parte aportul creativ
Daca nu cadeti la o intelegere cu partenerul il puteti antrena intrun proces. Dar va fi un proces de anduranta, costisitor, intrun domeniu nu prea inchegat in sistemul nostru juridic. In primul rand va fi foarte dificil sa faceti dovada intelegeri, a conventiei privind aceasta activitate, toate atuurile avandu-le partenerul d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! se poate anula un contract v-c cu clauza daca ambele parti sunt de acord, fara proces? cool_girl_em cool_girl_em noi soti si femeia batrana care am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu mai vrem sa respectam clauzele, vrem intr-un fel pe ... (vezi toată discuția)
Îngrãdirea libertãþii de exprimare - dreptul la petiþionare dienuta2000 dienuta2000 Sustinerea echipei ce a pus bazele jocului online CONQUIZTADOR, demisa incorect si unilateral 01/05/2008 13:01:10 destinatar: Pro TV SA Solicitam Pro ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia de locatari madseabear madseabear Buna dimineata/ziua/seara, sper ca am ales corect categoria, este prima data cand postez pe acest forum. Avem o problema cu conducerea asociatiei de ... (vezi toată discuția)