avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu asociatia de locatari

Buna dimineata/ziua/seara, sper ca am ales corect categoria, este prima data cand postez pe acest forum.
Avem o problema cu conducerea asociatiei de locatari. Este o asociatie doar pentru blocul in care locuiesc si care are 84 de garsoniere. Locuiesc aici de vreo 5 ani si au tot fost discutii in asociatie, s-a schimbat conducerea din niste motive mai complicate care nu au importanta acum. In tot acest timp mi-am vazut de treaba mea si am platit ce mi s-a cerut si poate am mai pus o intrebare despre una alta.

Dar astazi a cam inceput sa ma deranjeze niste chestii. Astazi a fost adunatea generala a asociatiei sau cum s-o chema, la care nu am putut sa particip dar a participat logodnica mea care locuieste si ea aici. Problema a fost ca in momentul in care ea a pus o intrebare doamnei cenzor, aceasta a inceput sa tipe la ea si sa se dea mare si tare cu o carte de legi in mana. Dupa care o alta vecina a avut si ea o intrebare la care a primit acelasi tip de raspuns. Din cate am citi pe acest minunat internet, acest cenzor are rolul de a verifica faptul ca activitatea administratorului se desfasoara in mod legal si ca acesta isi indeplineste obligatiile legale pe care le are in aceasta functie, adica un fel de avocat al poporului pentru locatari. Din cate inteleg, acest cenzor, impreuna cu administratorul, secretarul si casiera sunt platiti din banii nostrii prin ce datoram la asociatie. In acest caz, cum isi poate permite oricare din cei de mai sus sa tipe si sa se rasteasca la orice fel de intrebare adresata de un locatar ?

O alta problema este ca aparent acestia si-au format o mica mafie aici, pentru ca aparent acestia isi maresc acest ‘salariu’ de la an la an prin niste hotarari la care voteaza doar ei pentru ca, la fel cum am facut si eu pana acum, nu prea se baga nimeni in treburile lor, ori din dezinteres, ori din necunostiinta de cauza.

Astazi pentru ca a fost multa lume acolo, in momentul in care logodnica mea a vrut sa-i traga un pic la raspundere pe cei din conducere pentru ca a fost deranjata de modul in care i s-a raspuns, au facut tot posibilul sa-i inchida gura ca sa nu afle prea multa lume niste chestii. Din ce am inteles nu s-a hotarat mai nimic astazi pentru ca s-au amanat hotararile pentru saptamana viitoare, cand nu va mai veni nimeni pentru ca nimanui nu-i place circul, iar acestia vor lua cel mai probabil din nou hotararea de a-si mari salariile prin lipsa de voturi contra.

Din nou, din ce am mai citi, orice hotarare la aceste adunari trebuiesc anuntate la acel avizier, in termen de 10 zile de la adunare, precum si multe alte infromatii, care nu sunt anuntate niciodata.

Intr-un final, intrebarea mea este:
Am dreptul sa cer sa vad contractele care s-au intocmit pentru toti cei din conducere si sa le fac publice pe grupul asociatiei de locatari de pe facebook ? ( din cate am citit acestea ar trebui sa fie disponibile la avizier/casierie pentru toti locatarii, dar intreb ca sa fiu sigur)

Ideea este ca, daca oamenii astia chiar isi bat joc de noi pentru niste bani pe care ii iau facand mai nimic (spun asta pentru aceasta doamna cenzor care tipa la noi este doar o data, maxim de doua ori pe AN la asociatie, si multe alte probleme) vreau sa ii fac pe ceilalti locatari sa vada ce se intampla ca sa putem sa ii schimbam, ca altfel nu te sustine nimeni daca te iei cu ei la explicatii pentru ca nu stie nimeni ce si cum sa intrebe.

Sper ca nu v-am plictisit sau enervat daca am facut greseli gramaticale, si mutumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 16:02, 10 Aprilie 2019
Buna dimineata. In baza legii 196/2018 puteti. Aveti dreptul sa aveti acces la orice document ce tine de Asociatie. Procese verale ale Adunarii Generale in care s-au stabili/votat propunerile venite din parte oricarui propietar. Dar da, sunt foarte multi administratori care au impresia ca nu trebuie sa dea socoteala nimanui. Daca nu coopereaza..in instanta. Pe scurt, aveti dreptul sa vedeti orice document al asociatie, de la facturile pentru utilitati la ce doriti dvs.
Buna dimineata!
Puteti posta documentele pe grupul asociatiei, nu au ce sa va reproseze, chiar daca vor incerca,,,
Le puteti lipi chiar si la avizier sau copia in cateva exemplare si imparti vecinilor...
Cat despre adunarea de saptamana viitoare in care vor vota nu stiu ce salarii...eu cred ca va fi intrunita ilegal, trebuie urmati cativa pasii pentru reorganizarea unei adunari generale...
Sfatul meu... Cereti copii dupa toate documentele asociatiei ( in baza legii 196/2018)
Nu le primiti in 10 zile... mergeti la primarie, compartimentul specializat...
Nu va ajuta nici dumnealor... angajati un avocat si actionati in instanta asociatia, presimt ca o sa aveti castig de cauza si o sa aveti ceva banutii de recuperat...
In primul rand era bine de specificat daca d-voastra sau logodnica d-voastra sunteti sau nu proprietari in acte sau daca exista vre-o imputernicire scrisa la notar din partea proprietarului pentru a i se reprezenta interesele.

In caz ca nu sunteti proprietar si nu exista nici imputernicire nu aveti dreptul sa cereti nimic decat prin intermediul proprietarului.

Daca logodnica nu este proprietara atunci nu avea ce intrebari sa puna in Adunarea Generala.

Care sunt acele chestii despre care ati scris, ce se reproseaza conducerii mai exact?

Fara suparare, dar daca spuneti ca la a doua adunare nu se prezinta aproape nimeni atunci sa fiti sanatosi, inseamna ca nu va intereseaza (ma refer la toti, nu la d-voastra).

Poate ar trebui sa va implicati mai mult, repet, daca sunteti proprietar, sa preluati conducerea, se poate.
Vorbiti cu vecinii, faceti un comitet de initiativa, va trebuiesc doar 17 semnaturi (20%) sa convocati Adunare Generala, demiteti conducerea actuala si va oferiti d-voastra si alti vecini.

Dar sa stiti ca lucrurile nu sunt asa simple precum credeti, nu e usor sa conduci o asociatie, si, din pacate, indiferent de ce faci tot vor fi multi care considera ca sigur se fura, altfel nu se poate, dar cand ii chemi sa se implice, nu vor niciunii.

Va rog, povestiti-ne si noua de ce fapte ii banuiti pe cei din actuala conducere, ce au facut ilegal?

Ati spus ca la intrebari a raspuns cu ceva carte de legi in mana.

V-ati gandit ca poate stia ca a respectat legea si era iritata de necunoasterea legii de catre cei care intrebau?

De aceea va rog sa ne spuneti exact despre ce acuzatii sau intrebari e vorba ca sa va putem raspunde daca aveti motive de banuiala sau nu.

Si ca idee, sa stiti ca, desi cei din conducere sunt platiti din banii d-voastra, ei nu sunt slugile d-voastra, o eroare de gandire pe care multi proprietari o fac.

Ei sunt alesi, de catre proprietari, sa le reprezinte interesele.

Nu va convine de ei, ii puteti schimba oricand, solutia v-am dat-o mai sus.

Sigur, trebuie sa existe o relatie de respect reciproc dar in pacate acest respect din partea proprietarilor lipseste.

Au impresia ca au doar drepturi, dar sa stiti ca, conform legii, obligatiile proprietarilor sunt mai multe decat drepturile.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2019
I0nutz83, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)
Conducerea asociatiei de proprietari poznasu poznasu De ani buni de cand am cumparat apartamentul, asociatia nu are decat administrator, fara presedinte, fara comisie de cenzori, nu s-a convocat niciodata vreo o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am in proprietate o garsoniera iar in acel bloc administratorul ... itun itun Buna ziua, Am in proprietate o garsoniera iar in acel bloc administratorul este plecat in strainatate de patru ani ,munca lui este facuta de asa numit cenzor ... (vezi toată discuția)