avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna...sunt noua pe aici si daca am gresit adresa va rog anticipat sa ma iertati.momentan ma aflu in concediu pt cresterea copilului care imi expira duminica 12 septembrie 2010 si as vrea sa imi bag somaj incepand cu 13 sept , am fost la firma unde am lucrat si doamna de la personal mi_a zis ca e posibil , sa merg pe 10 sept sa imi inchida cartea de munca. intrebarea mea este cate luni voi beneficia de somaj si in jur de cati banuti voi lua? mentionez ca mi s_a deschis cartea de munca in oct 1998 in oct 2006 am nascut primul copil si in sept2008 cel de_al doilea deci am mers dintr_un CIC in altul si nu am avut niciodata intrerupere sau somaj si toata vechimea o am la acelasi angajator
Cel mai recent răspuns: irina_vasea , utilizator 20:50, 22 Septembrie 2010
Sunteti sigura ca angajatorul doreste restructurarea postului? Numai asa puteti beneficia de somaj.
In cazul unui raspuns afirmativ, dvs trebuie sa faceti o cerere de reluare activitate cu data de 13 sept, iar dvs intarati in preaviz de 20 zile lucratoare. Cim-ul inceteaza in baza art 65. CM.
1. Cu cateva zile inainte de a reincepe activitatea mergeti la angajator si faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca angajatorul sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.).
3. In aceasta situatie angajatorul trebuie sa respecte CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Sa nu va dati demisia si sa nu semnati nici o cerere de incetarea a CIM cu acordul partilor pentru ca nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
6. Perioadele cat ati fost in CCC nu constituie stagiu de cotizare pentru somaj.
7. Ultimele 12 luni care constituie stagiu de cotizare pentru somaj (pe care angajatorul le trece in adeverinta tip pentru somaj) sunt constituite din lunile lucrate dupa CCC2 la care se adauga, pana la completarea a 12 luni, lunile lucrate inainte de CCC1.
multumesc pentru raspunsuri, CIM mi s_a suspendat cu minimul pe economie care era in 2006 in valoare de 330 ron acum mi se calculeaza somajul la minimul de 600 ron sau la 330 ron? si o alta intrebare se socotesc 8 ani vechime sau si cei 4 ani care am stat in CIC adica se fac 12 ani vechime.... aaa si sa nu uit formatia mea de lucru s_a desfiintat doar departamentul unde lucram si eu nu toata firma, dupa 13 sept ar trebui sa merg 20 de zile la lucru? ma cam sperie gandul asta pt ca nu am cu cine sa las copiii , asta e si motivul pt care solicit somajul
1. Nu prea ati citit cu atentie ce am scris.
2. In cele 20 de zile de preaviz va puteti duce numai 10 zile (in care veti aranja cu cineva sa stea cu copilul) iar celealte zile stati acasa.
3. Indemnizatia de somaj este formata din 75% din 600 lei = 450 lei la care se adauga 5% din media salariilor pe cele 12 luni inregistrate in adeverinta pentru somaj, salarii asa cum erau ele atunci. Suma acesota se diminueaza cu 15% conform Legii 118/2010.
4. Cei 4 ani de stat in CCC nu sunt ani de cotizare la somaj deci nu se iau in calcul la stagiul de cotizare.
multumesc inca o data pentru raspunsuri...da asa e ... poate nu am citit tot... da cu 2 copii mici nu stiu cat pot retine....mai ales ca acum imi sunt bolnave amandoua... voi vedea saptamana viitoare ce mai rezolv si va tin la curent...cei 4 ani de CCC nu sunt ani de cotizare la somaj dar sunt considerati ani de vechime pe cartea de munca?

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului Andynyko Andynyko Buna, am si eu o intrebare la care va rog sa ma ajutati, in iunie 2012 mi se termina concediu de crestere copil si nu am cu cine sa las copilul, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc iosifnagy iosifnagy Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc? luminitah luminitah Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: O persoana care este in concediu crestere copil, dupa incheierea acestei perioade poate intra in somaj? (vezi toată discuția)