Buna ziua, sunt in somaj din data de 12.02.2010 si de curand am ramas insarcinata, varsta sarcinii fiind de 4-6 saptamani. Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, ce variante am? Va rog frumos sa ma ajutati, mai am o fetita de 8 ani si nici pentru ea nu am beneficiat de indemnizatie.
Va multumesc anticipat.
1. Perioada de somaj se suspenda in cazul in care aveti concediu medical si se reia, de unde a ramas, dupa expirarea concediului medical. In acest fel va prelungiti perioada de somaj.
2. La fel se intampla si cu concediul de maternitate si cu CCC pana la 2 ani.
3. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
4. Cererea pentru CCC o faceti tot catre Agentia de Somaj.
5. In cele 12 luni premergatoare nasterii, pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani, intra si perioadele in care ati fost in somaj, in concediu medical si in concediu de maternitate.
Am inteles ca imi trebuie CM dar mi-ar trebui vreo 4 luni de CM pana la concediul de maternitate si din cate m-am interesat dupa 3 luni de CM trebuie mers la comisie. Este adevarat ca am 38 ani si poate as putea beneficia de un concediu de risc maternal dar o alta varianta nu mai exista?
1. Vorbiti cu un angajator ca dupa terminarea somajului sa incheiati un CIM cu timp partial (chiar si o ora pe zi) pana intrati in concediu de maternitate si apoi in CCC pana la 2 ani.
2. CIM cu timp partial poate fi si pe perioada determinata, atat cat aveti nevoie.
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor la fonduri ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile.
2. Asadar plata contributiei la sanatate nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru CCC.
3. Vorbiti cu un angajator sa va faca un CIM, asa cum am spus mai sus, si ii platiti dvs. toate darile catre stat pe care le plateste pentru dvs.