avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... O problemã: reprezentarea reclamantului prin mandatar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

O problemã: reprezentarea reclamantului prin mandatar în divorþ

În materia întinderii şi condiţiilor reprezentării prin mandatar a părţilor în procesul de divorţ, potrivit principiului specialia generalibus derogant, am considerat întotdeauna că prevederile art. 67, 68 şi 83 c.p.c. au o aplicabilitate discutabilă în condiţiile unei proceduri speciale, care-şi are propriile prevederi în materie. Astfel, art. 612 alin.(4) şi 613 c.p.c. statuează obligativitatea reclamantului de a se înfăţişa personal la depunerea cererii de divorţ, iar art. 614 c.p.c. arată limitele în care este admisă reprezentarea părţii prin mandatar.

Cu toate că interpretarea normelor procesuale arătate n-ar trebui să dea bătaie de cap nici măcar unui student mediocru ce a absolvit anul I al acultăţii de drept, am constatat personal că practica instanţelor e aproape unanimă în a ignora prevederile speciale în materie de mandat în procesul de divorţ. ªtiu că voi supăra mulţi colegi avocaţi care s-au specializat în divorţul pe internet, dar mă simt obligat ca, atâta timp cât legea este cea de acum, să arăt tuturor unde consider că se greşeşte.

O consecinţă a prevederilor art.612 alin.(4) c.p.c. este incapacitatea absolută de folosinţă a unui terţ privitor la dobândirea calităţii de reprezentant al reclamantului în exercitarea prerogativelor acestuia de a prezenta o cerere de divorţ, iar potrivit prevederilor art. 613 C. proc. civ. de a o confirma prin stăruinţă în faţa preşedintelui (?) judecătoriei.
- în aceste condiţii, o cerere de divorţ promovată prin mandatar este nulă, ea nu poate, în nici un caz, să ajungă a învesti instanţa de fond, chiar dacă mandantul, ignorând prevederile art.5 c.civ., dă o astfel de procură. Mandantul însuşi nu are capacitatea de exerciţiu a transmiterii acestor prerogative procesuale (deopotrivă drept şi obligaţie) către mandatar.
- instanţa care se trezeşte învestită cu o astfel de cerere ar trebui (chiar şi din oficiu, art 108 c.p.c.) să-i constate nulitatea şi să se dezînvestească. Ea nu va putea să îndrepte viciul pentru că nu are competenţa materială de a o face, actele de procedură fiind date prin lege în competenţa altui magistrat.
Cu toate acestea, judecătorul - pentru a nu-şi pune un coleg (sau chiar pe sine) în situaţia de a fi acuzat pe 246 c.p. - va închide ochii la viciul sesizat şi va evoca respectarea condiţiilor art.68 c.p.c. (sic!) ori va solicita îndreptarea neregularităţilor conform art.106 alin.(2) c.p.c. sau va veni cu o poveste care să susţină că norma de la 614 c.p.c. trebuie interpretată a fortiori, în sensul că, dacă mandatarul poate reprezenta mandantul în faţa instanţei de fond, cu atât mai mult va putea să-l reprezinte la depunerea cererii.

Opinez că niciuna dintre soluţii nu poate fi primită pentru că oricare face inutile prevederile art.612 alin.(4) şi 613 c.p.c.

În primul rând, potrivit art. 1 din C.fam., statul român ocroteşte căsătoria şi familia, nu divorţul... Or, această prevedere ar rămâne fără acoperire dacă s-ar permite reprezentarea părţii la declaraţia de voinţă ce însoţeşte cererea de desfacere a căsătoriei prin divorţ, deoarece s-ar crea un regim al obligaţiilor mai lejer decât la declararea şi încheierea căsătoriei unde – aşa cum prevăd art. 12 şi 16 din C. fam., partea este obligată să se prezinte personal. Consider că singura raţiune a existenţei prevederilor alin. (4) al art. 612 şi a art. 613 C.p.c. este aceea de a crea condiţii echivalente încheierii şi desfacerii actului de stare civilă în discuţie, spre a nu fi favorizat divorţul şi în dauna căsătoriei.

În al doilea rând, depunerea, semnarea şi confirmarea hotărârii de a divorţa în faţa judecătorului (de serviciu n.n.) sunt acte nesusceptibile de reprezentare în temeiul explicit al legii. Opinez că aceste acte procedurale au caracter solemn şi exclusiv personal. Dacă, sub diverse pretexte, s-ar admite reprezentarea într-o astfel de situaţie, tot aşa ar trebui să se admită să spui da prin mandatar în faţa ofiţerului stării civile, ceea ce ţine deja de ficţiune...

În fine, îndreptarea nu e posibilă datorită competenţei speciale date preşedintelui judecătoriei (sau înlocuitorului acestuia, similar art.114 c.p.c.) de a oficia acest act solemn - ce nu poate fi conferită instanţei de fond, iar interpretarea a fortiori a art.614 c.p.c. nu e permisă fiindcă violează prevederile celor 2 articole anterioare unde apare explicit cuvântul personal, iar această interpretare le-ar face complet lipsite de aplicabilitate.

În concluzie, susţin că în materie de divorţ, o cerere de chemare în judecată promovată prin mandatar este lovită de nulitate absolută şi că ea nu poate să învestească o instanţă de fond; legitimarea procesuală activă a reclamantului fiind dobândită doar în urma îndeplinirii in personam a actelor procedurale prevăzute de art.612 alin.(4) şi 613 c.p.c.
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2007
TakeDuru, utilizator
612 alin. 4 CPC: Cererea de divorţ, împreună cu înscrisurile doveditoare, se va prezenta personal de către reclamant preşedintelui judecătoriei.
Ce inseamna aici judecatorie? Instanta de fond. Ok, atunci inseamna ca, din coroborarea acestuei dispozitii cu 614, rezulta ca la instanta de fond, de la depunerea actiunii pana la rezolvarea situatiei (ceea ce legea nu interzice este permis) se poate prezenta un mandatar.
In acest sens, 614: În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi […] are reşedinţa în străinătate; în aceste cazuri, părţile se vor putea înfăţişa prin mandatar.
Deci la instanta de fond, inclusiv in fata presedintelui instantei la depunerea cererii, poate veni, valabil, un mandatar. Caci magistratul care preia cererea de divort este angajat la… judecatorie, la instanta de fond si preia cererea in aceasta calitate a sa. Omul, mandatarul, se prezinta la instanta de fond, in fata judelui, doar n-o duce la Primarie, nu? Magistratii indeplinesc unele acte procedurale si in afara sedintei de judecata, nu inseamna ca nu tot un jude al instantei de fond a indeplinit respectivul act. Deci iese din calcul 105 alin. 1.
In acelasi sens in care judecatorul necompetent la care se refera art. 105 alin. 1 este, in fapt, instanta necompetenta, vezi “Trata de drept procesual civil”, V.M. Ciobanu. Sau lucrarea mea de diploma.

Apoi, indiferent de tipul de nulitate, instanta trebuie sa se pronunte asupra ei, nu e o nulitate asupra careia se pronunta portarul, nu? Astfel ca cererea de chemare in judecata trebuie sa ajunga pe masa unui judecator care sa constate (sau nu) nulitatea. E normal ca aici mandatarul sa reprezinte valabil (poate fi acelasi jude care a primit cererea sau nu; oricum e acolo in aceeasi calitate) reclamantul, sustinand ca nu e nul actul procedural, dar inainte cu o luna cand a depus actiunea, in fata aceleiasi institutii, sa fi fost o reprezentare nelegala? E o chestiune de scopul si finalitatea legii.
Scopul legii este sa nu tratezi divortul ca fiind o corespondenta cu instanta, fara nici un efort si nici o implicare. Din pacate, consider ca textul de lege este depasit de realitate, astazi procedura ar putea fi simplificata mult iar beneficiile ar fi multiple. B-)
Asta e o alta discutie, oricum.
In ceea ce priveste sustinerile tale, spui:
Cu privire la art. 613, neobservarea formei legale de realizare a actului prevăzut - observă că viciul e e dat de culpa magistratului care legitimează calitatea procesuală activă a reclamantului prin intermediul mandatarului acestuia. Or, această competenţă este dată de 614 numai instanţei de fond, ceea ce înseamnă că fără a avea competenţa specifică, un judecător necompetent a realizat actul. E cazul tipic de nulitate prevăzut de art. 105 alin.1 c.p.c. Nu ne doare capul cu cele 3 condiţii cumulative de la alin. 2.

Pai… neobservarea e la alin. 2, iar judecatorul necompetent este in alin. 1. :O Iar tu insuti invoci ambele chestiuni pentru acelasi act, nu altcineva. Or, tocmai de aceea ti-am spus sa precizezi la ce nulitate te referi, ca ba e un caz, ba e altul… Deci??... :-/
Oricum, inexistenta actului este una controversata in doctrina; astfel, desi se accepta in doctrina veche inexistenta unor acte civile, astazi ea a fost foarte putin preluata in doctrina moderna si oricum, niciodata nu a avut baza legala.
Astfel, tocmai 105 pe care il aminteai arata ca sanctiune pentru actul procedural indeplinit de un judecator necompetent, nulitatea si nu inexistenta actului. Faptul ca acel act nu mai produce efecte dupa declararea nulitatii sale nu inseamna ca actul este inexistent. Cele doua solutii nu pot merge impreuna, una o elimina pe cealalta. Nu se poate declara nul un act inexistent, or asta e solutia legala in procedura civila, nulitatea conform 105. Dupa cum spuneai si tu pe alocuri, dealtfel.
Mai mult, in sistemul nostru de drept procesual civil, nulitatea nu opereaza ope legis, actul anulabil producand efectele unui act valabil pana la anularea sa printr-o hotarare judecatoreasca. Asta referitor la faptul ca trebuie pusa in discutia partilor depunerea actiunii prin mandatar, astfel cum am exemplificat mai sus, ca trebuie acordat oricum un termen etc.
105 alin. 1 nu prevede o nulitate absoluta, ci una neconditionata (de existenta vatamarii, aici existand o prezumtie juris et de jure, prezumtie absoluta). Normele de competenta pot fi atat de ordine publica (norme imperative, a caror nerespectare atrage nulitatea absoluta), dar si de norme dispozitive.
Aplicand exact textele legale enumerate de tine la principiile de drept procesual si incercand coroborarea lor pentru a urmari finalitatea legii, consider ca teoria ta, dealtfel interesanta, este nefondata si departe de sistemul de drept romanesc. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea juridica cridi cridi De ce avocatilor care reprezinta reclamantul in procesul de divort ( cand acesta este plecat din tara ) li se mai solicita de catre instanta sa faca dovada ... (vezi toată discuția)
Reprezentare anditaru anditaru Daca am ceva cunostiinte juridice[student anul 3 drept]pot reprezenta un prieten intr-o actiune de divort?pot fi mandat de el ,la un notar, pt.a il ... (vezi toată discuția)
Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)