In ceea ce priveste sustinerile tale, spui:
Cu privire la art. 613, neobservarea formei legale de realizare a actului prevăzut - observă că viciul e e dat de culpa magistratului care legitimează calitatea procesuală activă a reclamantului prin intermediul mandatarului acestuia. Or, această competenţă este dată de 614 numai instanţei de fond, ceea ce înseamnă că fără a avea competenţa specifică, un judecător necompetent a realizat actul. E cazul tipic de nulitate prevăzut de art. 105 alin.1 c.p.c. Nu ne doare capul cu cele 3 condiţii cumulative de la alin. 2.
Pai… neobservarea e la alin. 2, iar judecatorul necompetent este in alin. 1. :O Iar tu insuti invoci ambele chestiuni pentru acelasi act, nu altcineva. Or, tocmai de aceea ti-am spus sa precizezi la ce nulitate te referi, ca ba e un caz, ba e altul… Deci??... :-/
Oricum, inexistenta actului este una controversata in doctrina; astfel, desi se accepta in doctrina veche inexistenta unor acte civile, astazi ea a fost foarte putin preluata in doctrina moderna si oricum, niciodata nu a avut baza legala.
Astfel, tocmai 105 pe care il aminteai arata ca sanctiune pentru actul procedural indeplinit de un judecator necompetent, nulitatea si nu inexistenta actului. Faptul ca acel act nu mai produce efecte dupa declararea nulitatii sale nu inseamna ca actul este inexistent. Cele doua solutii nu pot merge impreuna, una o elimina pe cealalta. Nu se poate declara nul un act inexistent, or asta e solutia legala in procedura civila, nulitatea conform 105. Dupa cum spuneai si tu pe alocuri, dealtfel.
Mai mult, in sistemul nostru de drept procesual civil, nulitatea nu opereaza
ope legis, actul anulabil producand efectele unui act valabil pana la anularea sa printr-o hotarare judecatoreasca. Asta referitor la faptul ca trebuie pusa in discutia partilor depunerea actiunii prin mandatar, astfel cum am exemplificat mai sus, ca trebuie acordat oricum un termen etc.
105 alin. 1 nu prevede o nulitate absoluta, ci una
neconditionata (de existenta vatamarii, aici existand o prezumtie
juris et de jure, prezumtie absoluta). Normele de competenta pot fi atat de ordine publica (norme imperative, a caror nerespectare atrage nulitatea absoluta), dar si de norme dispozitive.
Aplicand exact textele legale enumerate de tine la principiile de drept procesual si incercand coroborarea lor pentru a urmari finalitatea legii, consider ca teoria ta, dealtfel interesanta, este nefondata si departe de sistemul de drept romanesc. ;)